Obilježen Svjetski dan teatra jubilejom Hadžije Hadžibajramović

tačno.net
Autor 28.3.2017. u 10:46

Obilježen Svjetski dan teatra jubilejom Hadžije Hadžibajramović

Sinoć je, nakon osmodnevnog trajanja, zatvoren MAT fest broj 7 kojeg su uspješno organizovali Centar za dramski odgoj obilježavajući 20 godina postojanja i Mostarski teatar mladih. Počelo je 20. marta obilježavanjem Svjetskog dana teatra za mladu publiku, a završilo sinošnjim obilježavanjem Svjetskog dana teatra. Sinoć je prije predstave pročitana ovogodišnja poruka koju je uputila, u ime UNESCO – Internacionalnog teatarskog instituta Isabelle Huppert, filmska i teatarska glumica iz Francuske, a poruku je pročitao Sead Đulić.

MAT fest 7 - Čelična Lady 003

U tu čast, a obilježavajući 50 godina umjetničkog rada glumice Hadžije Hadžibajramović izvedena je premijera predstave “Čelična Lady” po tekstu Ljubice Ostojić. Aplauzi na otvorenoj sceni i prepuno gledalište potvrda su dobre predstave i dostojnog obilježavanja jubileja i Svjetskog dana teatra. Iz afiše izdvajamo slovo reditelja o predstavi: Živimo vrijeme u kojem se umjetnosti i umjetnicima ne pridaje nikakav značaj. Živimo vrijeme u kojem je zaborav svega dobrog i plemenitog norma ponašanja. Živimo vrijeme u kojem se istinska posvećenost bilo kojem poslu, a posebice umjetnosti smatra ludilom pojedinca.

MAT fest 7 - Čelična Lady 055

Ova predstava, koja slavi 50 godina istrajavanja toj i takvoj posvećenosti, zapravo je pobuna protiv zaborava. Ova predstava je krik, koji će se čuti do neba, pozivajući sve istomišljenike na pobunu protiv zaborava. Hadžija Hadžibajramović obilježavajući na skromnoj eMTeeM – ovoj sceni svojih 50 godina na daskama koje život znače, kao da hoće reći: Osvijestimo se i iz sjajne teatarske prošlosti Mostara nadahnimo i krenimo naprijed, jer teatar oplemenjuje i uči. U njemu se postaje bolji čovjek.

Bilo je lijepo sinoć biti dio atmosfere na eMTeeM – ovoj Memorijalnoj sceni 2532.

I da podsjetimo MAT fest broj 7 ponudio je za 8 dana 8 predstava od čega tri premijere. Posjeta je bila dobra. Dodjela nagrada na Svečanosti povodom 20 godina postojanja Centra za dramski odgoj u petak, 31. marta sa početkom u 19,00 sati na Memorijalnoj sceni 2532. Poslije Svečanosti predstava “Fatima, nevjesta od boli”.

tačno.net
Autor 28.3.2017. u 10:46