Obilježena godišnjica formiranja Mostarskog bataljona

tačno.net
Autor 19.9.2016. u 11:59

Obilježena godišnjica formiranja Mostarskog bataljona

Na Borcima i Glavatičevu u subotu, 17. septembra preko hiljadu antifašista iz cijele Bosne i Hercegovine obilježilo je 75 godina prve partizanske pobjede u Konjičkoj opštini, te godišnjicu formiranja Mostarskog (Konjičkog) partizanskog bataljona.

Položeno je cvijeće i evocirane uspomene na više stotina poginulih boraca na tom području tokom rata protiv fašističkog okupatora.

Borci 1

Cvijeće je položeno i na obilježja i spomenike poginulim borcima iz posljednjeg rata u borbama za oslobođenje tog kraja.

Mostarski antifašisti posebno su se zadržali kod spomen obilježja podignutog u znak sjećanja na prvog poginulog partizanskog borca iz Mostara, Šaćira Palatu.

Poginuo je 15. septembra 1941. godine. Inače, rođen je 1914. godine u Mostaru, zidar, član KPJ od 1938. godine, pripadnik Mostarskog bataljona.

Položeno je cvijeće i prigodnim obraćanjem prisutni upoznati sa ratnom ulogom ovog bataljona i kratkom biografijom Šaćira Palate, te odaslana poruka o potrebi čuvanja antifašističkih ideja i nadahnjivanja na njima u sadašnjem vremenu.

Cjelodnevno druženje nastavljeno je na Boračkom jezeru zajedničkim druženjem i dogovaranjem za buduće susrete i zajedničke akcije.

tačno.net
Autor 19.9.2016. u 11:59