Od naše DNK analize, do KNK analiza???

Milan Jovičić
Autor 17.1.2017. u 12:51

Od naše DNK analize, do KNK analiza???

Poštovana inteligencijo,  građani, ove nekadašnje lijepe i prekrasne nam domovine, Bosne i Hercegovine. Nismo li imali uzorak DNK analiza svih vrsta, da smo uzorita zemlja, tisućljetnog porijekla, sa izvanrednim prirodnim ljepotama i bogatstvima, sa našim brdima, livadama, šumama, rijekama i izobiljem raznih rudnih bogatstava, sa obiljem sunčanih dana i plodnom zemljom. Tako nas je i istorija i svi geografski pojmovi, godinama podučavali kroz sticanje naših  znanja i potencijala, do naših najvećih akademskih zvanja i pojmova napredne inteligencije.

Sasvim normalno i pouzdano, upoređivali su nas sa manjom Švicarskom, u svim domenima prirodnih ljepota i bogatstva, sa našim brojnim industrijskim kapacitetima, koji su svojim proizvodima bili na svjetskom nivou, rekao bih rame uz rame i sa mnogim naprednim svjetskim  državama.

Zar nije bila milina, biti stručnjak i dio porodica, jednog Energoinvesta, Šipada, Unisa i inih naših firmi, čije su reklame osvjetljavale i svjetske metropole, poput Njuorka, Londona, Moskve, Beča, Pariza, te sve do Meksika i mnogih drugih destinacija toga nivoa i značaja.

Zar nisu naši stručni kadrovi i brojni projektantski biroi, projektovali i izgradili, sa našom masovnom i jakom građevinskom operativom, brojne naše proizvodne kapacitete, od crne i obojene metalurgije, elektroenergetska postrojenja, hidrocentrale i termoelektrane, do mnogih  drugih kapaciteta namjenske industrije, poljoprivrede, šumarstva i drvne industrije, kao i drugih proizvodnih djelatnosti za široku namjenu. Nismo li uvijek bila atraktivna turistička destinacija?

Da, bili smo takvi, da bi sve od toga prohujalo sa vihorom, a gdje smo to danas i zašto ?

Nažalost, od naših lijepih i hvala vrijednih testova naše sveukupne DNK analize, ostale su nam samo analize KNK i samo KNK?

Kada se trezvenije zamislimo i priupitamo, bilo individualno ili kolektivno, možemo pogledati istini u oči i konstatovati činjenice, da su nam danas temelji, nekadašnje naše prekrasne države, prema svim analizama na Kriminalu Nepotizmu Korupciji /KNK/. Na ovim temeljima, uslijedila je i druga naša dijagnoza ili nadgradnja, sa isto tako vjerodostojnim analizama, poput matematičkih aksioma, da imamo KNK nadgradnju ili Klero Nacionalističke Kreatore, nakaradnog sistema vladanja i upravljanja, ove nam surogat zemlje.

Zašto ne reći istinu i samo istinu, da su aktuelni velikosrpski i velikohrvatski nacionalizam, čiji su glavni akteri inosioci upravo jataci, guslari i orguljaši, Milorad Dodik iz Laktaša i Dragan Čović iz mostarskih Bara.

dodik covic

Činjenice sve ukazuju, da upravo oni i predstavljaju najveću opasnost našega demokratskog razvoja i napretka, jer su znani i intezivni protagonisti definisanog klero nacionalizma, odnosno njegovi kreatori.

Svi događaji i kretanja u našim društvenim zbivanjima od Mostara do Banja Luke i preko Sarajeva, upravo nam ukazuju na opasnost njihovog djelovanja i međusobnog djelovanja i tapkanja po ramenima, kako bi jedan drugog i sokolili u očuvanju i postojanju i njihovih nakaradnih paratvorevina, makar bila i Dejtonska ali je genocidna Republika Srpska i druge  fantazirajuće, „de facto„ postojeće Herceg Bosne, nastale na udruženom zločinačkom poduhvatu. Dakle, ovim akterima, u pozicijama svoje nadgradnje, veoma jasno odgovaraju postojeći temelji na kriminalu, nepotizmu i korupciji, jer se hraneći i nadahnuti dijagnozom KNK, kao veliko nacionalistički elementi, koriste tim zaštitnim mehanizmom u odbrani i zaturanju ne, posrednih kriminalnih tragova. Sa svojim rođacima i ostalom rodnbinom, u funkciji napotizma, u javnim firmama i institucijama vlasti, veoma smjelo i smišljeno instalirali su svoje bližnje rođake i kadrove, tako da se njihove analize KNK, nikada i ne mogu privesti kraju, u bilo kojoj tužilačkoj, sudskoj ili bilo kojoj drugoj pravnoj opciji.

Istini za volju, da li ovim dvjema kleronacionalizmima, korespondira i onaj treći bošnjačkih, nemam namjeru bilo šta pisati i iznositi iz niza razloga. Prije svega, kao građanin srpske nacionalnosti, pored  znanih i priznatih glasnogovornika i bošnjačke inteligencije, od Latića, Alihspahića, Kazaza, Bajtala i inih drugih visokih intelektualaca, koji otvoreno, trezveno i znalački uvijek mogu iznijeti i ukazati na ovu problematiku, što ja lično izbjegavam. Druga je činjenica veoma značajna i bitna, da nikada nisam htio da sagledavam i kritički se osvrćem, na djelovanje stranke SDA i njenih čelnika, kao i drugih bošnjačkih stranaka, prije  svega imajući respekta i poštovanje, izuzetno, prema mojim komšijama Bošnjacima, inače najvećim stradalnicima, u sendviču, dvostruke agresije sa istoka i zapada. Niti u kojem slučaju ne želim i njih amnestirati od navedenih pojava, zato slušam, čitam i svakako podržavam i ocjene gore navedenih bošnjačkih intelektualaca.

U svakom slučaju, velikosrpski i velikohrvatski  klero nacionalizam je veoma agresivan, djeluju zajedno na konkretnom prostoru i nastoje poput hobotnice, svoje pipke da ispruže, kako na područja RS isto tako i na prostore HB, što je primjera radi Mostar, jedan tako transparentan i ogledan primjer, njihovog djelovanja. Zato i susreti i dogovori, u brojnim primjerima, Dodika i Čovića, bilo u Banja Luci ili u Mostaru, ukazuju na veoma opasno djelovanje ovih „jataka„ po stabilnost i napredak, nama jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, jer njihovi pogledi i prema Zagrebu i Beogradu i informacijama koje otuda dolaze i sa često neugodnim porukama i podrškama, često vodi konflitnoj situaciji i ne doprinosi istinskim dobrim međususjednim odnosima naših triju država, u ovome regionu. Dokle li i kako, ostaje da vidimo ?

U ovakvim okolnostima, uticaj i vjerskih zajednica je veoma upitan i često nedosljedan u harmoniji i međusobnom dijalogu, što se često očituje i kroz najsvježije stavove i definicije i patrijarha Irineja i kardinala Puljića, o čemu detaljnije nekom drugom prilikom.

Milan Jovičić
Autor 17.1.2017. u 12:51