OD PRIHVATILIŠTA DO ZVIJEZDA

tačno.net
Autor 5.2.2015. u 12:48

OD PRIHVATILIŠTA DO ZVIJEZDA

Žiri Bosanske pošte, u čijem su sastavu bili Ervin Mušanović, Ante Đogić, Amir Alagić i Branko Tomić, jednoglasno je odlučio da za najbolje sportiste 2014. među Bosancima i Hercegovcima u Skandinaviji proglasi rukometašicu Almu Hasanić i atletičara Mesuda Pezera, među mladim sportitima.

Alma Hasanić je golman u šampionskoj ekipi Larvika, jednoj od najboljih u istoriji rukometnog sporta u Norveškoj. U prošloj godini, uz dominaciju na domaćoj sceni, odigrala je 12 utakmica u Kupu evropskih prvaka, posebno briljirajući u susretu sa rumunskom elitnom ekipom Baia Mare, kada je, samo zahvaljujući njenim fantastičnim odbranama, Larvik preokrenuo rezultat i ubjedljivo pobijedio. Vrhunska prezentacija obezbijedila joj je mjesto i na spisku selektora norveške reprezentacije, a kako je tek zakoračila u svoje zrelo sportsko doba, njeno vrijeme tek dolazi, jer će 31. maja proslaviti dvadeset peti rođendan.

Atletičar Mesud Pezer je naš najbolji junior. Prije godinu dana bio je juniorski prvak Evrope, a u 2014. je na Evropskom zimskom bacačkom kupu osvojio srebrenu medalju u konkurenciji mlađih seniora. Trenutno trenira u kampu Svjetske atletske federacije u švedskom gradu Växjö i nastupa za atletske klubove iz Zenice i Stockholma. Kuglu je nedavno bacio 19,37 metara. Na spisku je Olimpijskog komiteta BiH za Olimpijske igre u Brazilu 2016.

Donosimo ekskluzivni intervju sa našom   vrhunskom rukometašicom u Skandinaviji: Alma Hasanić, golman

Razgovarao: Fahrudin Fahro KONJHODŽIĆ

Alma Hasanić je danas respektabilno ime u norveškom sportu, zvjezdanog sjaja, slobodno se može reći! Početkom devedesetih, ona je, zajedno sa svojom familijom stigla iz Doboja kad i svi mi, a imala je tada tek četiri godine. Taj dio njene životne biografije je sličan kao i kod većine naših, koji su voljom kreatora rata i etničkog čišćenja morali doći čak na daleki sjever. Alma je u početku svoje «norveške» biografije, živjela sjevernije od sjevera – svoje prve životne a i sportske korake je započinjala na sjeveru, tačnije u mjestima Mo i Rana i Bodø, gdje je u to vrijeme živjela sa svojom familijom.

DSC_0013

Alma Hasanić

– Ja sam se rukometom počela baviti još u mjestu Bodø, prisjeća se ova, sada već renomirana rukometašica. Ali, to nije bilo neko ozbiljnije bavljenje tim sportom… Bila sam premlada, ali sam eto išla da se malo zabavim, i da radim nešto.

Dvadestak godina kasnije, Alma Hasanić je već velika rukumetašica, golman ekstra klase, trenutno je na golu višestrukog prvaka Norveške, ženskog rukometnog kluba Larvik. Ovdje valja pomenuti da je «Larvik», od svoga osnutka (maj 1990) do sada bio četrnaest puta prvak Norveške, a jednom prvak Evrope – u sezoni 2010/11 klub je osvojio titulu Evropskog šampiona, kao prvi ženski klub iz Norveške uopšte! Eto za takav klub brani danas Alma Hasanić, Bosanka!

Njezina rukometna karijera je zapravo počela u Dramenu, odnosno u tamošnjem klubu Glassverket! Konnerud, Nordstrand (2005/06-2008/09, 2010/11), Njård (2009/10), i ponovno Glassverket (2011/12-2012/13), su timovi za koje je branila prije nego što je 2013. postala golman šampionskog «Larvika»!

Već sada, statistika njezine sportske biografije je impresivna.

Ukupno je odigrala 137 utakmica i postigla je 6 golova kao igračica elitne rukometne lige Norveške. Za tu vrhunsku takmičarsku seriju je odigrala 90 utakmica. Tri puta je već do sada branila u Evropskom kupu – dok je igrala za Nordstrand. A ta statistika se upotpunjuje i daljim nastupima u Evropskom kupu za rukometašice sa «Larvikom» koji se i ove godine bori za titulu prvaka Evrope!

Kako je počela karijeru golmana? pitamo je.

– Ja sam počela svoju karijeru na mjestu tzv «pivota», priča nam ona. Desilo se da se naša tadašnja čuvarica gola razboljela, ja sam stala na gol umjesto nje i od tada sam golman. Niko me više nije mogao «istjerati» sa gola, dodaje duhovito! A to je bilo baš davno, još dok sam bila omladinka. Ja sam faktički od svoje desete godine u ovom sportu!

Jesi li se ikada pokajala za svoj odabir karijere golmana?

– Nisam. Ponekad mi se javi želja da možda i ja budem malo na terenu, da «šicam» golove, ali ipak, mjesto golmana je vrlo važno. Teško se može zamjeniti osjećaj zadovoljstva u momentima kada odbraniš neke dobre lopte a i kad spoznam da je odrađena dobra utakmica, da sam dobro branila i na taj način doprinijela pobjedi kluba za koji igram. To je skoro neopisivo!

Na kojim utkamicama je najteže braniti?

– Na utakmicama u Eurokupu je daleko teže braniti. Igrači su bolji i kvalitetniji, lopte koje idu prema golu su daleko jače. Ali, nekako osjećam da se i ja prilagodim tom nivou i da tada branim daleko bolje. Ne bih baš mogla odabrati neku utakmicu koja mi je bila posebno teška. Ali u sjećanju mi je najviše ostala utakmica protiv mađarskog Györa. Oni su jedna od najboljih ekipa, a ja sam tada branila sama! Moje kolegice golmani, Cecilie Leganger i Lene Rantala su se razboljele, tako da sam ja morala sama da branim. Iako sam znala da me ne mogu zamijeniti, jer više nemaju niti jednu golmanicu na raspolaganju, ja sam ipak dala sve od sebe da se dokažem.

hasanic2

Nedavno si bila i junakinja još jedne međunardone utakmice? O čemu se radi?

– Da, to je bila utakmica protiv još jednog tima iz Rumunije Baia Mare u okviru Europske šampion lige! Nije nam išlo dobro, onda sam ja stala na gol, odbranila sedam važnih šuteva i pobijedli smo! Eto i to je utakmica za pamćenje!

Šta ti je najteže braniti? Penale?

– Najteže mi je braniti udarce sa krila! To zna biti nepredvidivo.

Zanima me taj osjećaj kada se puca penal, ti si sama na golu, a na penal liniji je obično, neka od najboljih šuterki! Kako uspiješ procijeniti gdje će plasirasti loptu, a da je odbraniš?

– Tada se dešava puno toga u glavi. Ja obično imam već razrađenu taktiku i na osnovu toga pokušavam procijeniti šta će uraditi moja protivnica. Ali dešava se da imaš neke «pametnije» igrače, pa znaju i da prevare. Ali, to se, hvala bogu, ne dešava često! Ja inače mislim da mi golmani imamo i malu prednost. Dok smo na golu, imamo daleko više vremena za razmišljanje od igrača, koji su u terenu, jer oni, zbog frekvencije igre, nemaju kada da razmišljaju. Tako da sve to koristim da pokušam procijeniti kuda će ići lopta, ne samo kad je penal nego i inače.

Ti kao golam imaš ipak ponekad priliku dati koji gol?

– Da i to se dešava u rukometu, ja sam dala tri-četiri gola. Tako da se i na taj način ispunjava moja želja da i dadnem po koji gol!

U istoj elitnoj seriji se takmiči i klub Nordstrand, za koji trenutno igra naša druga rukometna zvijezda, Nerma Pandža!

Kako je igrati protiv zemljakinje, ima li joj popusta?, pitamo je. Nerma je sjajna igračica, dobar je šuter, ali na terenu, ona je samo igračica protivničkog tima. Nema popusta!

Ovaj naš razgovor se u jednom ternutku i dotakao pitanja o sportu u našoj domovini.

– Moram priznati da trenutno malo znam o stanju u ženskom rukometu u BiH. Ali pratim igre naše muške reprezentacije i veoma me je obradovao njihov plasman u Katar. Mislim da je plasman na to prvenstvo najvećeg ranga veliki uspjeh sam po sebi. I dodaje da bi se veoma rado odazvala nekom budućem pozivu za BH žensku reprezentaciju iako je kao mlada igračica već nastupila za Norvešku!

– Ja mislim da bi za svakog sportistu terbala biti velika čast da ga pozovu i uvrste u bilo koju repereznetaciju.

DSC_0007

U toku razgovora smo saznali nešto i o planovima za budućnost!

– Ja sam još uvijek pod ugovorom sa «Larvikom», zadovoljna sam prijemom i mogu samo reći sve najbolje o tome kako sam primljena u ovom kolektivu, tako da u ovom momentu ne razmišljam o nekoj novoj sredini! Ne bi mi bilo mrsko zaigrati i za neki veliki tim, ali još uvijek ne razmišljam ništa konkretno. Mislim da je trenutno najvažnije da se i dalje dokazujem u «Larviku» i da ostanem jedna od standardnih čuvarica gola za ovaj tim.

Doznajemo, ovom prilikom, i podatak da je Alma student treće godine prava, jer misli da mora imati i neko alternativno zanimanje!

– Naravno, nađe se vremena za pripremanje ispita. Možda mi treba malo duže da okončam semestre naročito u sezoni kada igram, ali nastojim da redovno dajem ispite i završavam semestre na vrijeme!

U ovom zaista ugodnom razgovoru, Alma je, ne bez ponosa, odala da će na ljeto ove godine uploviti u bračne vode! (od ljeta će postati mostarska nevjesta!(op.a) A posebno je napomenula da ovaj svoj uspjeh ne bi mogla postići da nije bilo velike podrške njezine familije!

tačno.net
Autor 5.2.2015. u 12:48