Odgovori na SDP-ove obmane i floskule!

tačno.net
Autor 15.9.2014. u 15:25

Odgovori na SDP-ove obmane i floskule!

Piše: Mr Milan Jovičić,dipl.ing.el./ bivši radnik Aluminija /

O kakvoj to vi ravnopravnosti govorite. Niste li iz roda papagajaca pa kontinuirano pjevušite iste pjesme. Da ste partija na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, to ne želim osporavati kada bi i bilo neke koristi, ali da ste i „mutnoetnička„ stranka u to sam siguran. Kao bivši radnik  firme Aluminij i građanin grada Mostara, ne bih išao dalje po Bosni i Hercegovini u slične analize i dubioze, jer mi je ovo vrijeme i ovo mjesto sasvim dovoljno da vam slikovito, istinito i aksiomski dokazano za sve ove vaše tvrdnje i suprotnosti u vašem djelovanju.

Da ste „mutnoetnički„ dokazi su vaši članovi tzv. „ikebane„ iz redova srpskoga naroda tj. moji sunarodnjaci, koji se niti jednom riječju ne oglasiše i neupitaše  što se to zbilo sa radnicima srpske nacionalnosti u ovoj istoj firmi Aluminij u Mostaru. Izbačeni su kao najobičnija stoka ,kako bi u postdejtonskome periodu mogli na miru uzgajati stoku i goveda po terenima Zelengore, Treskavice i inim livadama i terenima. Tamo im sigurno nije za to potreban niti minuli rad, niti vaše dionice iz firme  koje ste nam tako olako oduzeli bez stida i srama,što je u suprotnosti sa vašom profanisanom  i diletanski deklarisanoj ideologiji boraca „za državu i čovjeka„.

Da ste moćni i jaki materijalno i nije daleko  od istine, jer ste između nekih vrlih odlika vaše matere tj. SKJ uspjeli svojom ideologijom i ponašanjem upravo zadržati sva njena materijalna dobra i ista prisvojiti  ili jamiti po uzoru na neke druge u Hercegovini, kao svoju babovinu. U tome ste zaista jedinstveni i snažni, a da ste ravnopravni i borci za multietnički karakter stranke, priče su to za malu našu djecu po rođenju u postdejtonskome periodu,  jer su njihova saznanja nedostižna i nedokučiva  iz prošlih naših komunističkih vremena, kojima i lično sa ponosom pripadam. Dakle, nastavili ste tamo gdje je stao  i moj SKJ a ne samo vaš, ali ste na svome daljem putovanju očito zalutali i u ciljnoj životnoj raskrsnici ste izabrali sasvim pogrešan pravac tzv., kvazisocijaldemokratije. Vaši hvalospjevi, licemjerstvo i narcisoidnost je prevršilo svaku mjeru uljudnosti i dostojanstva svih vaših prethodnika koji vam ostaviše u amanet borbe za ravnopravnost, za bratstvo i jedinstvo, za skromnost i ljudskost prisnih i tolerantnih odnosa.

ds

Ovo što je učinio u firmi Aluminij sa radnicima  srpske nacionalnosti, vaša perjanica i neuki premijer Vlade Federacije Nermin Nikšić i neki od njegovih ministarčića kosi se sa kriminalom i sa pogubnom vašom ideološkom spoznajom borbe „za državu i čovjeka„. Shodno ovome primjeru očigledno je za dobre poznavaoce stanja u vašem sistemu vladanja i odlučivanja da ste državu rasturili na ovome primjeru,  čovjeka ma koje vjere bio, neka je to i Srbin totalno ste zanemarili, ignorisali njegova radnička prava, izbacili ga kao nepostojeću živu i radnu ličnost u njegovoj bivšoj firmi, a ostale ste nagradili svojim mrvicama iz reda Bošnjaka kako bi ih koliko toliko ućutkali i privolili na posluh, kako bi i obilato nagradili ove treće „čimbenike„, inače tvorce i realizatore ovoga cijeloga nepodnošljivoga stanja u firmi i ovoj sredini. Dakle, ćutite i busate se sa vašim velikim dostignućima ali niti jednom riječju o domenu vaših diskriminatorskih poteza na nacionalnoj osnovi u ovome slučaju firme Aluminija, gdje ste se istinski svrstali sa svim svojim nakaradnim ideološkim istomišljenicima iz perioda agresije i svih djelovanja na ovim prostorima, kako u firmi Aluminij isto tako u gradu Mostaru.

U ovoj prljavoj predizbornoj kampanji koja već uveliko traje javno iznosite vaš stav o Mostaru, citiram, „Od broja glasova koje dobije SDP zavisi da li će Mostar biti Čovićev „Stolni grad“ i srce trećeg entiteta!

Kakve li ironije suživota i očekivanja u ovome gradu „slučaja„ ako bi se istinski i pomislilo na ovakve mogućnosti realizacije zamisli malih  „zlatanih boraca„.

Ona starinska narodna i pametna kaže „Ako laže koza, ne laže rog„ moji drugovi i vrli mostarski SDP-ovci, živi sam svjedok i očevidac svih dešavanja u ovome gradu, konkretno i korektno, ali sasvim meritorno iznosim i svoja zapažanja i mišljenje o događajima i zbivanjima u gradu, nastajanju i postojanju „grada slučaja„ kao i nekoj njegovoj budućnosti. Čija je i kolika uloga i doprinos od stranaka i njihovih individualaca u kreiranju konkretne mostarske politike i iznalaženja povoljnih rješenja, ostavljam svima vama na prosudbu i ocjenu, ma koliko bila prihvatljiva ili subjektivna, neka to i građani svojim glasovima daruju i nagrade. Međutim, nisam apriori nikakav pristalica i ovakvih nebuloznih tvrdnji, da će istinski od toga broja glasova darovanih vašoj stranci i Mostar izbjeći sudbinu „stolnoga„ grada trećega entiteta. Na osnovu svojih sopstvenih saznanja koja su testirana i na sopstvenoj koži i sa svojom teško spašenom glavom poslije prvih izbora za Gradsko vijeće Mostara godine 1996., postao sam i ostao vjernik, obažovalac i isključivi podanik meritornoga saznaja da su u ovome gradu jedini i isključivi odlučujući faktor o sudbini Mostara njegovi građani Bošnjaci i zato je moj glas,  glas za Bošnjake. Snaga je njihova samo u jedinstvu, njihovoj razumnoj i trezvenoj politici izgradnje dobrih odnosa, u duhu tolerancije i kompromisa, u duhu zajedničkih interesa kojima će se sve podrediti, bez obzira na neke različitosti u njihovim stranačkim  ideološkim  programskim opredjeljenjima. Gdje je ta snaga, gdje je to jedinstvo, gdje su tu interesi naših građana i ko nam to može garantovati ispunjenje želja mojih istomišljnika i svoje lično, da grad Mostar nikada i nikada neće niti može biti „stolni„ grad trećega entiteta, pa makar se on i ponovo nazvao Herceg Bosna.

Smiješno je i često tragikomično u ovome prostoru i vremenu tako pompezno naglašavati neku komponentu „mutnoetičnosti„ što je i na djelu, jer su sve druge cvjećke u svojstvu „ikebana„ prisutne kod takvih stranaka, kao što je i priča o nekome jedinstvenome gradu Mostaru, bez njenoga jasnoga i isključivoga stava i definicije realnoga suživota u ravnopravnosti svih njegovih građana i naroda. Naši jezikoslovci veoma dobro znaju da su jedinstvenost i ravnopravnost dva različita pojma, koja ilustrativno određuju i definišu i postojanje u Bosni i Hercegovini, pored drugih odrednica, grada „slučaja„. Nije moguće samo riječima, tiradama, demagoškim pričama i raznim floskulama razbiti ovakvo saznaje već je nužno i svojim djelima pojedinačno i kolektivno činiti određene poteze u rješavanju svih uzroka ovakvoga stanja i načina skidanja ove crne hipoteke „slučaja„ grada iz njegovih uramljenih slika.

Sramna je i lažna konstatacija koju je u medije lansirao SDP-ovacAmer Zagorčić: Sve vlade u kojima je učestvovao SDP bile su najbolje vlade od rata do danas!

Sve činjenice ukazuju, kada je u pitanju firma Aluminij i diskriminacija radnika srpske nacionalnosti, da Vlade Bičakčića, Brankovića, Behmena, rahmetli Hadžipašića i Mujezinovića  nisu baš ništa uradilile, a trebali su i morali, bolje je i to, nego što je uradila ova vlada Nermina Nikšića, koja je jednostavno rasturila državnu imovinu sa najvećim svojim radnim uspjehom sa kojim se može dičiti što je rasturila, ignorisala i izbacila radnike srpske nacionalnosti kao dioničare u firmi u kojoj su radili kao i svi ostali radnici. Ako je to veliki uspjeh kojim je ushićen mlađani ministar Amer i njegovi drugovi, tada im i obrazi trebaju biti crveniji od njihovoga stranačkoga obilježja, a njihova ideološka farsa da su za Bosnu i Hercegovinu, može se prihvatiti ali bez Srba u ovome dijelu Federacije sa izuzetkom njihovih „ikebana„ i u firmi Aluminij.

Nažalost, iščitavajući listu kandidata SDP-a za parlamentarne skupštine svih nivoa, mogu se uočiti stara lica i iste face koji su uglavnom u prethodnom periodu bili veliki ćutolozi ili su poput Nermina i drugih u izvršnoj vlasti činili jada nezaboravna i neoprostiva. Da li su to činili iz neznanja, javno ili tajno u cilju nekih ličnih sopstvenih interesa manje je važno, jer kako reče na predizbornome skupu njihov svemoćni i nezamjenjljivi „narcisoidni šef„ stranke Zlatko; „prisutnim se obratio predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, koji je naglasio da je, pogotovo, za Mostar važno da SDP napravi najbolji mogući rezultat, kako se ne bi moglo desiti da o Mostaru odlučuju samostalno oni koji imaju tajne planove i dogovore, oni koji javno priznaju da su postigli tajni dogovor za Mostar, a ne smiju reći šta su to dogovorili i kakvu sudbinu su namijenili građanima Mostara nakon izbora“.

Hvala vam drugovi iz crvenih safova, radili vi tajno ili javno, ostavite nas u Mostaru građanima grada Mostara, jer su vaši dogovori u Aluminiju i oko njega veoma dobro poznati Mostarcima, a posebno radnicima srpske nacionalnosti koje ste i žive sahranili sa vaših spiskova dioničara i priklonili opciji otvorenih vrata za stvaranjem njihovoga „stolnoga„ grada. Istina je da nikada i niste davali odgovore na ovakva i slična pitanja, kada je u pitanju statusa svih radnika Aluminija, jer i sami niste bili svjesni šta činite i kakve odgovore dati našoj javnosti.

Što se tiče grada Mostara, morate priznati da ste lutali sa vašim prijedlozima i rješenjima, od više opština koje ste predlagali u ustroju grada do nekoga jedinstvenoga grada za koji niste uopšte ni znali o značaju te vaše jedinstvenosti. Da li ste možda misleći na ravnopravnost svih građana u ovome gradu i zaposlili bar dvije čistačice srpske nacionalnosti u firmu Telekom u Mostaru ili ste možda uticali na postavljanjem i jednoga direktora neke škole u Mostaru iz redova srpskoga korpusa ili ste pokušali u najnovijim vašim cirkuskim predstavama u Nadzorni odbor Aluminija imenovati i jednoga vašega „ikebanca„ iz redova srpskoga naroda ili će te sve to ostaviti za neka buduća vremena u zavisnosti od listopadskih padavina ove godine.

Dobro je u svemu ovome da ste ove godine i promjenili vaš slogan, jer šta bi dalje preostalo i od države i od čovjeka za kojega ste se zalagali u proteklome periodu.

tačno.net
Autor 15.9.2014. u 15:25

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija