Održana tribina Foruma seniora gradske organizacije SDP-a u Mostaru

tačno.net
Autor 10.5.2016. u 11:50

Održana tribina Foruma seniora gradske organizacije SDP-a u Mostaru

Sinoć je u Kongresnoj dvorani hotela „Bristol“ Forum seniora Gradske organizacije SDP Mostar održao tribinu čija je tema bila “Mostar – nepokoreni grad, antifašizam kao vodeća ideja SDP – a“, a u povodu 9. maja Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Uvodničari su bili Jasmin Branković, Milan Račić i Sead Đulić, a moderator tribine predsjednica Foruma seniora Dinka Pašić. U uvodnim izlaganjima napravljena je komparacija bosanskohercegovačke zbilje i odnosa vladajućih struktura prema toj zbilji sa fašističkim pokretima u Evropi i ponašanjem tih država nakon sloma fašizma. Konstatovano je da sličnosti nema.

Slijedeće važno pitanje otvoreno u uvodnim izlaganjima je konstatacija da su brojne naše, ali i druge izbjeglice koje su preplavile Evropu, zapravo posljedica fašističkih ideologija i akcija sa strane, a izazvanih tim ideologijama.

I na kraju ističemo da je skup poslao snažnu antifašističku poruku sa naglaskom da u vremenu koje je pred nama treba kontinuirano ohrabrivati građane da govore, djeluju i otvore jedinstven demokratski front protiv fašističke ideologije koja se uvukla u skoro sve pore života oko nas. Tribina je jasno poručila: Konsolidovali smo svoje redove i osnažili sebe. Prioritet našeg rada je obraćanje građanima, prvenstveno mladim, što će neminovno poroditi jedinstven građanski i antifašistički front nasuprot silama mraka koje su u osnovi svoje ideologije fašističke.

tačno.net
Autor 10.5.2016. u 11:50