Oštra satira “Ljepotica iz Leenanea” na repertoaru HNK Mostar

tačno.net
Autor 27.2.2018. u 13:31

Oštra satira “Ljepotica iz Leenanea” na repertoaru HNK Mostar

Na sceni HNK Mostar u srijedu (28. 2.) i petak (2. 3.), s početkom u 20 sati bit će izvedena predstava „Ljepotica iz Leenanea“.

“Ljepotica iz Leenanea” (The Beauty Queen of Leenane) je crna komedija s elementima melodrame i horora, koja tematizira odnos usidjelice Maureen i njezine majke Mag koje žive na brdu u malom mjestu Leenaneu, na zapadu Irske u okrugu Galway, tamo gdje je mnoga ljeta kao dječak znao provoditi i sam autor – Martin McDonagh. U toj irskoj provinciji svatko zna sve o svakome, ali neke su tajne ipak dobro čuvane. Svakodnevicu McDonaghovih dama, sastavljenu od redovitih svađa, potpuno preokrene neočekivani dolazak nekadašnjeg prijatelja koji se zaljubi u Maureen.

Predstava je premijerno je izvedena 1996. godine u Irskoj, a veliki je uspjeh doživjela i na londonskom West Endu. Za ovaj komad Martin McDonagh dobio je nagradu za Najveću dramsku nadu koju dodjeljuje britanski dnevnik Evening Standard, a 1998. godine predstava je nominirana za šest američkih kazališnih nagrada Tony, nakon što je s Off-Broadwaya stigla i na Broadway.

“Ljepoticu iz Leenanea” režirao je  Segor Hadžagić, a u njoj igraju: Jelena KORDIĆ KURET, Sanda KRGO SOLDO, Robert PEHAR, Bojan BERIBAKA

tačno.net
Autor 27.2.2018. u 13:31