Osuđen Usamljeni demonstrant

tačno.net
Autor 25.5.2015. u 12:43

Osuđen Usamljeni demonstrant

Foto: StarMo

Muharem Hindić Mušica, jedan od istaknutijih učesnika februarskih protesta u Mostaru 2014. godine, ovih dana dobio je pravosnažno Rješenje mostarskog Kantonalnog suda – na koje nije dozvoljena žalba. Presudom kantonalnog suda se potvrđuje ranija presuda Opštinskog suda prema kojoj je Hindić osuđen za “kršenje Zakona o javnom redu i miru Hercegovačko-neretvanskog kantona”.

Piše: E.D. StarMo

Popularni “Mušica” ili “Usamljeni demonstrant” je prema tekstu Rješenja, dužan državi platiti 100 KM kazne i 50 KM za troškove vođenja postupka. Sud je u dispozotivu odluke naveo kako podnosilac Žalbe (Hindić op.aut.) nije podastro “nikakve matarijalne dokaze za svoje tvrdnje”, pa je ista, prema mišljenju Suda – neosnovana.

“To je sada došlo da idem u zatvor, da platim kaznu ili, po njihovom, da me jednostavno ‘skinu'”, izjavio je Hindić za portal “starmo”, aludirajući da iza ekspresno brzo završenog procesa stoje politički motivi. Hindić naglašava i tvrdi da političke elite stoje iza cijelog procesa i da one kontrolišu rad pravosuđa, pa i u njegovom slučaju.

Demantuje i izjave policajca izrečene na Sudu kako je tokom protestnog okupljanja rekao: “Vi ste fašisti, vi niste Mostarci, vi ste seljaci”. “To nije moj žargon i ja tako ne govorim. Stid bi me bilo da sam nešto tako kazao. Policajcu sam pred sudijom otvoreno kazao da ne govori istinu”, kazao je za “StarMo” Hindić.

“Inače su ovdje stalno politički motivi. Zajednički. HDZ i SDA rade zajedno već godinama”, ustvrdio je Hindić, optužujući i opoziciju za nepostojanje i nerad. “Za pola godine, oporba šuti, a uzeli su novac”, tvrdi Hindić, aludirajući na činjenicu da ni šest mjeseci od izbora vlast u HNK nije formirana, ali da se niko pritom ne ‘buni’ i ne protestuje protiv te činjenice. On smatra da je jedina šansa za BiH da stvari u svoje ruke preuzmu mladi.

On je u intervjuu za “StarMo” najavio daljnju pravnu borbu protiv rješenja Kantonalnog suda u Mostaru, ustvrdivši da će se uz podršku nekih od uglednijih bh. advokata.

Šta je Hindić izjavio za “StarMo” pogledajte u priloženom videu…

tačno.net
Autor 25.5.2015. u 12:43