Otkazani izbori na svim biračkim mjestima u opštini Stolac

tačno.net
Autor 2.10.2016. u 16:48

Otkazani izbori na svim biračkim mjestima u opštini Stolac

Izbori u Stocu na svim biračkim mjestima su otkazani, a glasački materijal je povučen, objavila je Koalicija “Pod lupom”.

Inače u Stocu problemi su počeli i ranije zamjenom članova biračkih odbora i neotvaranjem biračkih mjesta na vrijeme.

Jovana Kljajić, koordinatorica za odnose s javnošću Koalicije “Pod lupom” za naš portal je kazala da su od članova biračkih odbora obaviješteni da je prilikom glasanja u Stocu došlo do određenih nepravilnosti te da su nadležni organi bili primorani obustaviti glasanje.

Glasnogovornica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Maksida Pirić za Klix.ba je kazala da se trenutno prikupljaju informacije od Općinskih biračkih odbora, kao i od Štaba za sigurnost izbora, nakon kojeg će biti poznato više informacija.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Operativnog centra MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, u Stocu je zabilježeno nekoliko incidenata uključujući i fizički obračun.

“U Stocu se dešava 1993. godina i samo fali odvođenje u logor. Predsjednik CIK-a je jasno rekao da se ne može glasati sa hrvatskim putovnicama, ali je predsjednik Općinske izborne komisije Stolac HDZ-ovac Ivan Perić dozvolio glasanje sa hrvatskom putovnicom. Kad su se članovi biračkih odbora usprotivili Perić ih je smijenjio i imali smo slučajeve da su onda svi članovi biračkih odbora bili iz HDZ-a BiH”, kaže za Klix.ba jedan od bošnjačkih predstavnika.

Ivan Perić je, navodno, rekao “da nema pravila i da pravila određuje on”, a to je izjavio u prisustvu posmatrača Ambasade SAD.

“Kako god ne važe pravila za njih, ako on može reći da se može glasati sa hrvatskim putovnicama, onda ne može zabraniti nikome ni da pocijepa birački spisak. Perić je dozvolio da glasaju sa hrvatskim putovnicama, sa isteklim ličnim kartama, glasali su za mrtve”, kažu za Klix.ba.

Iz MUP-a HNK je za Klix.ba potvrđeno da je policija reagovala te da su zabilježeni incidenti.

“Glasanje je obustavljeno, to je definitivno. Nije bilo povrijeđenih, ne znam je li negdje neko prevrnuo kutiju ili poderao spisak, ali sad nekih velikih incidenata nije bilo”, kažu za Klix.ba predstavnici Bošnjaka

Klix.ba

tačno.net
Autor 2.10.2016. u 16:48