Otvaranje izložbe arhitektonskih prijedloga kompleksa “Konak”

tačno.net
Autor 13.6.2014. u 12:57

Otvaranje izložbe arhitektonskih prijedloga kompleksa “Konak”

 Kingston Univerzitet iz Londona poziva sve zainteresovane da prisustvuju izložbi arhitektonskih prijedloga kompleksa „Konak“ 

Izložba će se održati u MUZEJU HERCEGOVINE MOSTAR spomen kuća Džemala Bijedića /Bajatova 4 Mostar. Otvaranje izložbe planirano je u  subotu 14. Juna 2014. godine sa početkom u 19 30 h.

Škola arhitekture univerziteta Kingston iz Londona , Velika Britanija, posljednje dvije godine proucava UNESCO-ve svjetske spomenike. Svaki UNESCO-v spomenik postavlja pitanje političke, historijske i konstruktivne prirode koji se odnose na osnovne razloge sticanja titule spomenika svjetske baštine.

Studenti su svojim arhitektonskim prijedlozima pristupili rješavanju ovih pitanja u gradovima sa svjetskom baštinom, od kojih je jedna i grad Mostar.

Studenti su u protekle dvije godine obradili dvije lokacije u gradu Mostaru. U 2013. godini radilo se u trg 1. maja poznatijem kao Mejdan, a u 2014. godini tema je bio kompleks “Konak” na Glavnoj/Titovoj ulici.

U prvom zadatku su studenti nastojali redefinisati trg uvodjenjem novih sadrzaja i dizajniranjem i interpolacijom novih objekata, dok su na objektu Konak , kroz koji “prolazi” granica UNESCO-vog obuhvata studenti dizajnom pokusali dočarati taj dodir starog i novog.

Izložba se sastoji od jednog modela u mjerilu 1:200 i 24 plakata sa idejama i arhitektonskim rjesenjima.

Izložba je i mali doprinos Kinkston univerziteta u povodu obiljezavanja 10. godišnjice od obnavljanja Starog mosta.

tačno.net
Autor 13.6.2014. u 12:57