Otvoren MAT fest broj 7

tačno.net
Autor 21.3.2017. u 12:53

Otvoren MAT fest broj 7

Sinoć je otvoren MAT fest broj 7 i njegovim početkom obilježen Svjetski dan teatra za mladu publiku.

Prije izvedbe predstave čitane su poruke kako je to običaj. Poruku koju je ovim povodom napisao Francisco Hinojosa, književnik iz Meksika pročitala je Edina Delalić, glumica Mostarskog teatra mladih, a poruku predsjednice Međunarodne asocijacije pozorišta za djecu i mlade ASSITEJ Yvette Hardie, pročitao je Alem Neziri, glumac eMTeeM – a.

Veče je vodio i publici govorio o značaju ovog dana, također glumac eMTeeM – a Ali Kamer Aksoj.

Potom je izvedena peta repriza interaktivne predstave Teatra u obrazovanju “Hoću letjeti” u kojoj igraju Šejma Delalić, Ajla Hodžić, Iman Dilberović, Faris Količić, Miran Bečević i Adis Sandžaktar. Facilitator je Sead Đulić.

Predstava koja uključuje u stopostotnom procentu publiku bavi se pitanjem ovisnosti i bila je pravi izbor za početak ovog festivala i obilježavanje dana teatra namjenjenog mladima.

Večeras na repertoaru je Aristofanov “Mir”, komedija stara preko dvije hiljade godina, a aktuelna kao da je danas pisana. Na sjajan način oslikava i današnje društvo, posebno Mostar. Vjerujemo da će biti smijeha do suza. Večeras će to biti, po ustaljenoj eMTeeM – ovoj praksi, pokazivanje rada u procesu, kako bi predstava kroz više takvih susreta sa publikom narasla i bila što zanimljivija. U predstavi igraju: Ali Kamer Aksoj, Alem Neziri, Edina Delalić, Dino Gluhović i Faris Količić.

Tagovi:
tačno.net
Autor 21.3.2017. u 12:53