Otvoreno pismo Gospodinu Aneru Žuljeviću

tačno.net
Autor 23.1.2013. u 14:55

Otvoreno pismo Gospodinu Aneru Žuljeviću

Otvoreno pismo Gospodinu Aneru Žuljeviću, zastupniku u Parlamentu FBiH iz reda Ostalih

Poštovani zastupniče Žuljević

Građanski front Ostalih je udruženje građana utemeljeno 2011. godine  koje za cilj ima političku i kulturnu emancipaciju građana BiH koji ne osjećaju nacionalnu pripadnost konstitutivnim narodima.

Obraćamo vam se povodom medijski popraćenog sukoba krajem prošle godine, koji je suprotstavio vas i tajnika mostarskog Gradskog Odbora SDA Salema Marića. Glavna tema vaše razmjene stavova tiče se različitih pogleda na složenu političku situaciju i uobičajena hrvatsko-bošnjačka prepucavanja u Mostaru.

Cijenimo vaš nesebičan angažman da kao političar i građanin Mostara date svoj doprinos u riješavanju hronične političke krize u Mostaru, tim više što ni politički ni nacionalno ne pripadate sukobljenim stranama. Međutim, imajući u vidu da u raspravi sa Marićem više puta podvlačite da pripadate grupi Ostalih, ne možemo sakriti svoje razočarenje nedostatkom vaše reakcije zbog evidentnog kršenja prava grupe građana kojoj pripadate i koju zastupate, a koja, sve ove godine, kao uostalom i srpska zajednica u Mostaru, ostaje u sjeni hrvatsko-bošnjačkih previranja.

Naime, Salem Marić, u želji da ilustruje podređen položaj Bošnjaka u Mostaru kroz zaposlenost po nacionalnoj pripadnosti, istakao je, nehotice,  jedan puno šokantniji podatak, koji vam je vjerovatno promakao, a to je očigledna diskriminacija Ostalih pri odabiru uposlenika u institucijama na svim nivoima vlasti sa sjedištem u Mostaru. ( Gradska uprava: 1. Ostali, Federacija BiH :0 Ostalih,  državni nivo: 2. Ostala )

Kao što vam je sigurno poznato, broj Ostalih, po još uvijek referentnom popisu iz 1991. Godine, u mostarskoj opštini iznosio je 12,56 % od ukupnog broja stanovništva, dok je u samom gradu Mostaru broj Ostalih iznosio 18,47 %  građana.

Također, ostaje  zagonetna vaša obavijest Mariću da će : „ Institucija muftije i Islamska zajednica uvijek imati kako moje (vaše op.a) tako i  SDP-ovo poštovanje.“ Možete li nam pojasniti šta podrazumjeva unaprijed iskazano poštovanje jednoj religijskoj instituciji od člana Socijaldemokratske partije koji zastupa Ostale ?

Na kraju, kao grupa građana naročito osjetljiva na problematiku građana izopćenih iz konstitutivnosti, željeli bismo da nas obavjestite šta ste u svojim zastupničkim mandatima do sada učinili za grupu građana iz reda Ostalih, šta trenutno poduzimate za ravnopravnost ove dejtonski diskrimisane grupe, i šta u budućnosti namjeravate poduzeti da bi Ostali stekli ustavnu ravnopravost, kako u Mostaru tako i u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Srdačno

Osvit Seferović, predsjednik udruženja Građanski front Ostalih

Mostar, 23.01.2013.

 

 

 

 

tačno.net
Autor 23.1.2013. u 14:55