“Pax Bosniensis” ponovo na sceni

tačno.net
Autor 28.12.2017. u 09:02

“Pax Bosniensis” ponovo na sceni

Nakon 15 godina na sceni Mostarskog teatra mladih večeras će ponovo biti izvedena kultna predstava ovog teatra “Pax Bosniensis”. Radi se o ratnoj predstavi koja je premijerno izvedena oktobra 1992. godine i igrana širom svijeta. Prerdstava je to koja scenskim sredstvima progovara o preživljenom ratnom stradanju samih aktera predstave iz tog vremena. Krik je to protiv zla koje su živjeli. Za predstavu je rečeno da je univerzalna i na univerzalan način govori o mržnji a bez mržnje istovremeno zračeći ljubav. Svojevremeno je rad na predstavi bila i terapija za sve učesnike procesa koja ih je oslobađala trauma i njenih posljedica koje su bile svakodnevne.

Danas predstavu igra nova generacija mladih ljudi rođenih ili u samom ratu ili poslije njega i nemaju to iskustvo. Materijal koji im je ponuđen za njih je materijal kao i svaki drugi i izazov za istraživanje scenskih sredstava kojima će biti realiziran. Prvi, ratni ansambl svaka izvedba je boljela, jer bio je to njihov život, a za novi, današnji ansambl samo je odgovornost na činjenici da se radi o predstavi koju su mnogi vidjeli i još je se živo sjećaju. Večerašnja izvedba je predpremijera, a premijerno izvođenje biće u januaru 2018. godine. Istovremeno biće to posljednja eMTeeM – a predstava za ovu godinu.

Sutra, 29. decembra 2017. godine na Memorijalnoj sceni 2532 sa početkom u 11,00 sati održaćemo Godišnju konferenciju za medije na kojoj će biti predstavljeni ostvareni rezultati Mostarskog teatra mladih u 2017. godini, te prezentiran plan aktivnosti i okvirni repertoar za 2018. godinu u kojoj eMTeeM ulazi u svoju 45 – sezonu. Na konferenciji će biti dodijeljena i Godišnja nagrada “Toni Pehar” za najbolje glumačko ostvarenje u repertoaru eMTeeM – a u 2017. godini.

tačno.net
Autor 28.12.2017. u 09:02