Plesna predstava “Treće”

tačno.net
Autor 16.9.2014. u 15:12

Plesna predstava “Treće”

Četvrtak 18.09.2014. godine u 20h30 u OKC-u Abrašević, ulaz slobodan
 
 
TREĆE
plesna predstava Teatra Pozitiv
 
 
Režija i koreografija: Gea Erjavec
Video i dizajn svjetla: Radovan Jaušovec
Scenografija: Radovan Jaušovec, Damir Raković, Andrej Hribar
Kostimografija: Damir Raković/Atelje Ponorelli
Maske: Gea Erjavec, Sanja Halb
Grafički dizajn: Natalija Kosmač, Margot Savin
Glumci i ko-autori koreografije: Sanja Halb, Nika Vidovič, Anka Zajc, Nina Vončina, Brigita Škoberne, Asta Brumen, Urška Paradiž, Patrik Komljenovič, Aljaž Novak
Izvršni producent: Drago Pintarič
Produkcija: KUD Pozitiv i Dom Ivana Cankarja
Producenti: Drago Pintarič, Manja Petelin
 
Projekat je sufinanciran od strane JSKD RS i Općine Ljubljana/MOL., Ljubljana, maj, 2014.
 
Nove generacije odrastaju u novom “post-macho i post-feminističkom svijetu” u kojem granica između dva spola sve više blijedi. Vraćamo se u drevnu prošlost mitološkim androginima i gledamo ka budućnosti u kojoj će se anima i animus povezati i ujediniti unutar individua, društva i cjelokupne prirode.
Tradicionalna porodica i ljudska reprodukcija su prevaziđene! Ljudska rasa se mijenja i vraća svojim korjenima u vrijeme protjerivanja iz raja, u anđeosku ljudsku prirodu.
Esencija– bitak ljudskog roda je njihov radoznali, istraživački duh koji nadjačava bilo kakve usuglašene moralne i etičke norme, a u isto vrijeme nadrasta ono što zovemo zlom: sve što ljudska bića zamisle i sve čega postaju svjesni u svojim imaginacijama oni i ostvaruju! Na taj način postaju ravni Titanu i bogovima…
 
Ideja za predstavu dolazi od samih mladih protagonista koji u javni prostor donose svoje intimne radoznalosti, istraživanja i percepcije vlastite seksualnosti i društveno prihvatljivih normi.
 
Uz pomoć mitologije, špekulativne naučne fantastike i umjetničke provokacije, sa svojim generacijskim “coming out-om,” oni otvaraju tabu temu alternativne seksualne orjentacije nazvane “treći rod.” Oni otvoreno pričaju o onome o čemu zvanične religije i ideologije niti ne sanjaju kao i o onome o čemu šute današnji obrazovni sistemi. Uz pomoć jezika tijela, jednostavne scenografije, neobičnih kostima, projekcije pokretnih slika i polu-artikulisanih zvukova oni obnavljaju i ustoličuju zaboravljenu i potisnutu božansku prirodu.
Tagovi:
tačno.net
Autor 16.9.2014. u 15:12