Počele pripreme za Lisku, u petak poetska drama “Đaurko moja”

tačno.net
Autor 17.1.2017. u 13:04

Počele pripreme za Lisku, u petak poetska drama “Đaurko moja”

Iz Narodnog pozorišta Mostar danas je upućen Javni poziv za učešće na 14. međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska” koji će se održati u Mostaru, od 22. do 29. aprila 2017. godine.

Pravo učešća imaju sva profesionalna pozorišta, pozorišne trupe i ostale organizacione forme profesionalne pozorišne produkcije  koje su u periodu od 1.1.2016. godine pa do dana prijave producirale predstavu komedijskog žanra i koje prođu zvaničnu selekciju. Selekciju i odabir predstava koje će učestvovati na Festivalu vršit će umjetnički direktor Narodnog pozorišta u Mostaru Adnan Lugonić, dramaturg i dramski pisac. Rok za prijave traje do 20. februara. Poziv i prijavni obrazac mogu se preuzeti na web stranici Narodnog pozorišta Mostar: www.npm.ba, a obrasci se mogu dobiti i slanjem upita/zahtjeva na e-mail [email protected]

Inače, ovoga mjeseca sve predstave u Narodnom pozorištu Mostar igraju se na kamernoj sceni, u “Studiju 64”. Zagrijavanje ovomjesečnog repertoara počinjemo s poetskom dramom “Đaurko moja” po motivima iz biografije pjesnika Osmana Đikića, koja će biti izvedena u petak, 20. januara u 20 sati. Tekst autorice Selme Dizdar – Cerović, u režiji Kaće Dorić iz Sarajeva, govori o životu čuvenog mostarskog pjesnika Osmana Đikića i njegove ljubavi Zorke. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Amela Kreso, Vedran Vilogorac i Šerif Aljić. Osnov za tekst bili su podaci iz života (biografija) Osmana Đikića (1879. –1912.), pjesnika koji je poeziju živio doslovno, predavao joj se doslovno i sa istim žarom kao i drugim djelatnostima kojima se bavio, kao i ljubavi.

O predstavi: “Osman Đikić je bio Pjesnik. Pjesnik koji je poeziju živio. Doslovno. Nije Đikić bio ‘običan čovjek’, baš kao što ni ljubav njegova i Zorkina nije bila ‘obična’. Ljubav i iskrenost naprosto isijavaju i danas iz svakog njegovog stiha, ali i iz njegove biografije, ispunjene brojnim djelatnostima kojima se predavao s isto onoliko žara kao i poeziji, kao i ljubavi, kao i životu. Logično je, stoga, da je Pjesnikov život i sve što ga je činilo, krajnje inspirativan za dramskog pisca, ali i reditelje i glumce. Teško je, pa i nemoguće tako stratsvenom zaljubljeniku i zanesenjaku kao što je bio Osman, prići bez iste te zaljubljenosti i zanesenjaštva koja vas naposto nosi, ne samo u vrijeme u prostor u kojem i na kojem je Pjesnik obitavao, nego i daleko dalje, i daleko bliže… Ovo je drama o Ljubavi koja prevazilazi svaku prepreku, prepoznavajući je tek kao stepenicu ka jačoj i iskrenoj bliskosti… ”

Dramski tekst “Đaurko moja” prvi je dramski tekst Selme Dizdar – Cerović postavljen na scenu.

Cijena ulaznice za predstavu “Đaurko moja” Narodnog pozorišta Mostar je 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM.

ULAZNICE

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: [email protected], te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

tačno.net
Autor 17.1.2017. u 13:04