Počinju prijave za 20. Festival dječijeg teatra Bosne i Hercegovine

tačno.net
Autor 16.1.2017. u 10:03

Počinju prijave za 20. Festival dječijeg teatra Bosne i Hercegovine

20. Festival dječijeg teatra Bosne i Hercegovine održati će se u petak, subotu i nedjelju 5, 6. i  7. maja 2017. godine, u Gračanici.

Dolazi  vrijeme kada moramo misliti o mogućim učesnicima.

U obzir za prijave dolaze, prvenstveno, predstave koje su odraz istinskog dječijeg stvaralaštva, predstave u kojima je došla do izražaja razigranost djece i tretiranje pitanja, problema i interesa djeteta i dječijeg svijeta, onog stvarnog, ali i onog iz mašte, te predstave koje traju najmanje 20 minuta.

Zbog ravnopravnijeg vrednovanja ostvarenih rezultata, ali i ujednačavanja kriterija, festivalski repertoar odvijaće se u dva programa i to:

a)neprofesionalno vođene dječije dramske grupe, i

b)profesionalno vođene dječije dramske grupe

Žiri će prilikom donošenja odluka ova dva festivalska programa posmatrati odvojeno i u svakom od programa nagraditi najbolja ostvarenja i pojedince.

Nastojeći afirmisati postojeće stvaralaštvo djece u osnovnim školama, ali i stvaralaštvo djece tog uzrasta organizovanih u različitim teatarskim grupama i organizacijama, na 20. Festivalu dječijeg teatra BiH želimo okupiti sve one koji imaju šta reći i pokazati.

Na 20. Festivalu dječijeg teatra BiH biće izvedene sve prijavljene predstave.koje svojim umjetničko – pedagoškim kvalitetima ispunjavaju kriterije Festivala.

Festival će pratiti tročlani žiri koji će imenovati Upravni odbor Centra za dramski odgoj iz reda istaknutih dramskih umjetnika, profesora i kritičara. Jedan član žirija biće gost iz inostranstva.

Grad domaćin formiraće i peteročlani dječiji žiri koji će dodijeliti nagradu publike za predstavu u cjelini.

Žiri Festivala može u svakom od programa dodjeliti slijedeće nagrade:

–          za predstavu u cjelini,

–          za ansambl igru,

–          za umjetničko – pedagoško vodstvo,

–   za originalni dramski tekst, predložak ili ideju predstave,

Žiri, iznimno, može dodijeliti i petu nagradu, po vlastitoj procijeni, za neki element umjetnosti teatra koji se istakne na Festivalu.

Žiri može pohvaliti neograničen broj grupa i pojedinaca.

Poslije svake izvedbe organizuje se okrugli stol na kojem članovi žirija, publika i drugi učesnici Festivala iznose svoja zapažanja o predstavi.

Upravni odbor Centra za dramski odgoj, istovremeno kada i žiri, odrediće voditelja Okruglog stola.

U smislu obogaćivanja festivalskog programa najavljujemo jednu profesionalnu predstavu za djecu za sve učesnike Festivala dječijeg teatra BiH i djecu Gračanice.

Suorganizator Festivala je BH Centar ASSITEJ – a.

Popunjene prijave očekujemo do 5. aprila 2017. godine na adresu:

Centar za dramski odgoj

Ulica Maršala Tita broj 128

88000 – Mostar

Tel: 061 626 978

e-mail: memorijalnascena2532@gmail.com

20. FDT Gračanica

tačno.net
Autor 16.1.2017. u 10:03