Policija otkrila razlog divljanja neonacista u Mostaru: Krivo je sunčano vrijeme

Predrag Blagovčanin
Autor 17.2.2015. u 16:43

Policija otkrila razlog divljanja neonacista u Mostaru: Krivo je sunčano vrijeme

Foto: šg

Ovogodišnje obilježavanje 14. februara, Dana oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu, proteklo je uz ozbiljan incident, nakon što je grupa mlađih osoba pod kapuljačama uz popratnu nacističku i fašističku ikonografiju kamenjem, flašama i bakljama zasula pripadnike antifašističkih organizacija koji su se usudili obići porušeno Partizansko spomen groblje smješteno, sticajem geografskih okolnosti u zapadnom dijelu toga grada.

Piše: Predrag Blagovčanin

Povodom ovog incidenta i očiglednih propusta u policijskoj organizaciji ove manifestacije kontaktirali smo nadležne strukture u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Budući da Srećko Bošnjak portparol ove institucije nije upoznat sa sigurnosnom situacijom u gradu Mostaru, obzirom da je trenutačno na godišnjem odmoru, zvaničnu izjavu dobili smo od Azera Veledara komandira policijske stanice.

Komandir Azer Veledar obavjestio nas je da je policija MUP-a HNK po njegovom mišljenju pravovremeno reagovala te da je privela tri osobe. Jednom licu je izdat prekršajni nalog u iznosu 500 KM a drugom je pisana prekršajna prijava Općinskog suda Mostar.

Na naše pitanje da li je zadovoljan policijskom organizacijom ovog događaja i kako je uopšte moguće da uprkos policijskom osiguranju starci, starice i maloljetna djeca budu kamenovana i verbalno vrijeđana od strane grupe mladih i transparentnih neonacista, komandir Azer Veledar prezentovao nam je nekoliko suštinskih strukturalnih problema sa kojima se policija susrela prilikom vršenja službene dužnosti.

„Mi smo osiguravali koliko smo mogli. Na obezbjeđivanju je bilo preko dvadeset policijskih službenika. Policija je osiguravala koliko je mogla ali sad problem je što je tu uska ulica i što su autobusi bili tu parkirani. Također problem je fino vrijeme jer su kafići i bašte bile pune, taj dan je bilo i uručenje diploma, išle su mažuretkinje kroz grad, bile su i maškare, a i  Valentinovo. Znači bila je gužva u gradu i policija je sve pokrila.“

Poruka je sasvim jasna. Policijska tijela hercegovačko-neretvanskog kantona štitit će živote i imovinu građana Mostara kao i javni red i mir sa ciljem suzbijanja nereda, kriminala i straha osim u situacijama kada vas napadnu u uskim ulicama ili u periodu kada je lijep i sunčan dan.

Mostar je grad koji drži Balkanski rekord po broju sunčanih dana u godini ali nadati se da će klimatske promjene uticati na pogoršanje vremenskih prilika u Mostaru a samim tim i omogućiti policiji neometane uslove za rad.

Zvanično objašnjenje policijskog propusta može vam se činiti nevjerovatno, nadrealno čak simpatično ili smiješno ali nažalost ono je za grad Mostar istinito i navjerovatno tragično.

Bolna činjenica je da Mostar, odnosno jedan dio tog grada 14. februara 2015. godine, 70 godina nakon osobođenja od fašizma svoje još uvijek žive oslobodioce i ideju koja ih je oslobodila dočekuje umjesto aplauzom, salvama kamenja, bakljama, pivskim flašama i nacističkim pozdravima, a tragedija grada koji je bio sinonim za multietničnost, toleranciju i poštivanje različitosti ogleda se i u nevjerovatnom podatku da njegove ulice nose imena po fašistima iz Drugog svjetskog rata poput Mile Budaka ili Jure Francetića.

Razloge za takvo sramotno ophođenje prema ljudima koji su se 14. februara okupili kako bi obilježili jedan od najznačajnijih dana u istoriji Mostara ne treba tražiti u izmanipulisanoj grupi djece koji ne znajući šta rade ponosno dižu desnu ruku u zrak već  upravo u politici i stranačkoj policiji koja u ovom gradu iz dana u dan podupire rušenje svih civilizacijskih vrijednosti.

Nažalost, sve dok otvoreno pljuvanje po svijetloj istoriji ovog grada bude temeljni model političkog djelovanja a nacionalna ugroženost Hrvata i Bošnjaka dugoročno najuspješnija politička obmana Mostar će se nalaziti u situaciji u kojoj se nalazi posljednjih dvadeset godina.

U totalnom mraku ali sa najvećim brojem sunčanih dana u godini.

Predrag Blagovčanin
Autor 17.2.2015. u 16:43