Ponovo jedan eMTeeM

tačno.net
Autor 31.10.2016. u 12:48

Ponovo jedan eMTeeM

Sa zadovoljstvom obavještavamo javnost i našu publiku da su se nakon skoro šest godina stekli uslovi da vratimo naše izvorno ime.

Naime, više uz naziv nećemo koristiti godinu osnivanja Mostarskog teatra mladih. Ubuduće smo samo Mostarski teatar mladih kako smo i prepoznati u svijetu teatarske umjetnosti. Tim povodom minulih desetak dana imali smo vrlo intenzivne aktivnosti. Počelo je igranjem koprodukcijske predstave sa Banjalučkim studentskim pozorištem „Rekvijem za ljubav“ u Banja Luci. Bila je to 27. repriza predstave igrane na adaptiranoj Podrum sceni ovog teatra. Odmah nakon toga na zatvaranju 15. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Banja Luci dodijeljena je nagrada za menadžment u kulturi „Safet Ćišić“ što je svake godine dodijeljuje naš časopis za dramu, teatar i odgoj „Tmačaart“.Nagrada je dodijeljena Predtagu Bjeloševiću, direktoru Dječijeg pozorišta Republike Srpske za umjetničko i organizaciono profiliranje ovog teatra. Uslijedilo je igranje fragmenata predstave „Oda radosti (Deveta nedovršena)“ u Stocu, te igranje predstave „Presuda: Tiha likvidacija“ u Mostaru. Za Vijeće učenika Ekonomske škole Joze Martinovića u Mostaru izvedena je interaktivna predstava Teatra u obrazovanju „Make“. Bilo je to njeno 505. izvođenje.  U četvrtak, 27. oktobra nastupili smo sa predstavom „Fatima, nevjesta od boli“ na festivalu „Varoš fest“ u Kotor Varoši, a već 28. Na našoj sceni odigrali istu predstavu za srednjoškolce iz Jajca. U subotu, 29. oktobra u Bijeljini je na prigodnoj svečanosti Helsinškom odboru za ljudska prava Republike Srpske uručena Godišnja nagrada za promicanje dramskog odgoja u BiH kroz obrazovanje mladih za ljudska prava.

Ovim intenzivnim aktivnostima željeli smo skrenuti pažnju javnosti i publike da u Mostaru ponovo postoji jedan Mostarski teatar mladih i da nikakve kopije ne mogu proći. Istovremeno smo nastavili rad na započetim projektima: „Ježeva kućica“, „SOS Williame“ i „Mir“.

Tagovi:
tačno.net
Autor 31.10.2016. u 12:48