Povelja za životno djelo Dundi Selimotiću

S.L.
Autor 24.6.2019. u 15:10

Povelja za životno djelo Dundi Selimotiću

Mostar je u svojoj bogatoj istoriji imao čitavu plejadu izvrsnih interpretatora pjesama svih žanrova. Ipak najbrojniji su oni koji su se posvetili isključivo sevdalinki. Derviš Dundo Selimotić pripada najelitnijim vokalnim solistima iz Mostara ostajući vjeran isključivo autohtonoj sevdalinici.

U Klubu Boema priređena je svečanost na kojoj je primio priznanje. Tom prilikom Plaketu za životno djelo primio je od Zlatka Serdarevića, predsjednika Udruženja umjetnika Mostara. U obrazloženju priznanja stoji: „Derviš Dundo Selimotić je pola vijeka s velikom strašću i ljubavi, istrajno i uporno njegovao, čuvao, afirmisao i popularisao izvornu bosanskohercegovačku sevdalinku, dajući lični otisak u interpretaciji koju je krasila emotivnost i duboko uranjanje u tematski okvir-u opravilu akcentiranih ljubavnih emocija.“

-Dundo je vrstan interpretator i bez sumnje njegovo ime nalazi se među najelitnijim mostarskim pa i bosanskohercegovačkim vokalnim solistima. Uostalom to je svojevremeno potvrdio znameniti Omer Pobrić izjavivši da bi sa Safetom Isovićem i sa njim osvojio svijet. Ono što posebno cijenim kod Dunde jeste skladan spoj čovječnosti i kvalitete interpretacije. Njegov specifični glas i tonalitet, te mirnoća koju emanira prilikom nastupa prosto vas zarobe i ostajete nijemi. On duboko osjeća sevdaliniku i čini se da je ona u njemu oživila u svom raskošnom sadržaju, akacentirao je Zlatko Serdarević, prilikom dodjele priznanja.

Ispred Kluba Boemi prigodan poklon, umjetničku sliku Seada Vladovića Gučeta uručio je predsjednik Ismet Gaga Šemrd koji je izjavio:

-Dundo je poznato ime i prezime koje trebamo poštovati. Njegov život je bio osebujan, ponekad i grub ali uvijek je izlazio kako pobjednik. Punih pedeset godina on u nama pobuđuje najljepše osjećaje. Nadalje, imponuje njegova mirnoća, takt  i savršen pristup sevdalinici koju poštuje i voli i kojoj se potpuno predaje svim srcem.

Selimotić potiče iz muzičke porodice s obzirom da mu je otac Sajto svirao saz i vrlo dobro pjevao sevdalinke. Kao i većina mostarskih muzičara počeo je u RKUD Abrašević gdje je uz kolege Miju Boškovića, Neđu Kovačevića, Nurđu Kezmana, Izdudina Gačanina, Babu Voljevicu, Ismeta Ćumuriju, Krešu Šunjića i druge sticao prva znanja. Bio je član RKUD „Vladimir Nazor“ i grupe „Mostarski behari“ koji su na audio zapisu ostavili trag o razuđenom repertoaru kojeg su njegovali. Snimio je dvije pjesme za diskografsku kuću Croatia rekords iz Zagreba. Dobitnik je „Zlatne note“ Instituta sevdaha „Omer Pobrić“ za izuzetne zaluge u njegovanju i popularisanju autohtone sevdalinke. To priznanje u stvari nosi titulu majstor sevdaha. Kulturno umjetničko društvo „Bijelo Polje“ dodjelilo mu je prošle godine priznanje MIMAR za doprinos očuvanju i njegovanju sevdalinke. Udruženej građana „Sinovi Mahale“ takođe su ga se sjetili i darovali mu u dva navrata priznanja.

Za njegovu interpretaciju karakteristično je da je izvodi toplim i melanholičnim glasom tako da podsjeća na blues. Rafiniran i urbani glas čini ga posebno traženim interpretatorom koji magično privlači slušaoce.

U Klubu Boemi, njegove kolege muzičari Elvedin Titi Balalić, Božo Krulj, Menaid Batlak, Ića Kukolj, Moca Dizdar, Sudo Ćustović, Tahir Delić i Sudo Turajlić, učinili su sve da stvore atmosferu kakva dolikuje obilježavanju jubileja – pola vijeka druženja sa sevdalnikom. Rijetki su slučajevi kao što se desilo na ovoj svečanosti da parovi spontano zaplešu a to je najbolji pokazatelj stvorenog štimunga.

S.L.
Autor 24.6.2019. u 15:10