Praizvedba i tri nagrade u Mostarskom teatru mladih 1974

tačno.net
Autor 28.3.2016. u 10:31

Praizvedba i tri nagrade u Mostarskom teatru mladih 1974

Jučer je, obilježavanjem Svjetskog dana teatra završeno obilježavanje 42. rođendana Mostarskog teatra mladih 1974.

Naime, sve je počelo premijerom predstave Studentske scene „Fatima, nevjesta od boli“ po tekstu Ljubice Ostojić i režiji Seada Đulića. U predstavi igraju: Ena Husić, Taida Heljić, Anela Bašić, Lamija Šupić, Naila Šupić, Amina Grcić, Ali Kamer Aksoj, Alem Neziri, Dino Gluhović i Muhamed Behram. Ova izvedba je praizvedba teksta pisamog za eMTeeM 1974 i novo je čitanje balade o Hasanaginici, čitanje iz vizure žene, priča je to koju pred publiku donosi sama Fatima Pintorović.

Premijera je bila uvod u 18. Međunarodnu konferenciju „Inkluzija u nastavi“na kojoj su učesnici podijelili brojna iskustva u korištenju dramskih tehnika u različitim oblicima inkluzivne nastave. Pored referata održan je i praktičan radionički rad što je za sve učesnike bilo značajno iskustvo. U okviru radionice izvedene su i dvije interaktivne predstave pokazujući snagu drame i u ovom vidu rada.

Posljednjeg dana konferencije, 20. marta na Svjetski dan teatra za mladu publiku počeo je obnovljeni MAT fest broj 6 – Berza mostarskog teatra. Festival je trajao od Svjetskog dana teatra za mladu publiku do Svjetskog dana teatra. Svako veče izvedena je po jedna predstava, a počelo je čitanjem poruke upućene za Svjetski dan teatra za mladu publiku, a završilo čitanjem poruke upućene za Svjetski dan teatra.

U ovih 8 dana sklopljeno je dosta dogovora za igranje predstava u školama i za škole, što je i bila funkcija ovog festivala. Na kraju je interes za predstave i sklopljeni dogovori za njihove izvedbe odlučili kome pripadaju tri planirane nagrade.

„Zlatni šipak“ pripao je predstavi „Fatima, nevjesta od boli“, „Srebreni šipak“ predstavi „Propala predstava“, a „Bronzani šipak“ predstavi „Alisa“.

Jučer je i žiri Nagrade za menadžment u kulturi „Safet Ćišić“ objavio da se ova nagrada za 2015. godinu dodjeljuje Straji Krsmanoviću, direktoru Umjetničke galerije BiH.

tačno.net
Autor 28.3.2016. u 10:31

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija