Predizborna cirkusijada

Predizborna cirkusijada

NAŠA STRANKA ZABORAVILA SVOJE PRINCIPE 

Kandidaturom Boriše Falatara, Naša stranka odustala je od principa zbog kojih na prošlim izborima nije imala kandidata za člana Predsjedništva BiH

Upravo me, ovakva saznaja, dovode do ludila i iniciraju mi, sadržaj sljedećeg teksta, koji možda za mnoge i neće biti prijatan ili prihvatljiv.

Moje životno iskustvo, sijeda kosa, kao i godinama akumulirana inteligencija, nedostatna su, bez istinskih i iskrenih patriotskih osjećanja, prema jedinoj domovini, Bosni i Hercegovini, da iskaže suštinu i značaj, sopstvenog vapaja, za povlačenjem pravih poteza, u žargonu svjetskih šahovskih velemajstora.

Možda bi, odmah, zlonamjerni, pomislili, da ja lično imam nešto protiv ove kandidature, mlađanog i pametnog Boriše Falatara, naprotiv, kao dugogodišnji društveno – politički  aktivista, a posebno kao šahista, smatram da ovo nije i najbolji potez, iz razloga, koji će biti objašnjeni u tekstu.

Svakako su nama potrebni, mladi, obrazovani i visoko moralni kadrovi u vlasti, bilo izvršnoj ili zakonodavnoj, kakav bi bio i Boriša Falatar, ali budimo svjesni činjenice, da je imperativ našega uspjeha, u iznalaženju i postavljanju pravih ljudi, na prava mjesta. Šta to znači?

U prethodnom izbornom ciklusu, neposredno sam, gromko i jasno, pisao i ukazivao, da isto tako, mlađani, pametni i moralni lik, gospodin Reuf Bajrović, nikako nije bio podoban za ministra energetike, što se, zaista, obistinilo veoma brzo. Kako je i znano, takav mlađani i neiskusni ministar, odmah je uletio u „ustaško gnijezdo„ ili jato jastrebova, firme Aluminij u Mostaru, u nastojanju da u istoj izvrši depolitizaciju firme. Njegovi stranački suradnici, kao i premijer Fadil Novalić, već prema naslijeđenim navikama, jer su to činili svi njegovi prethodnici, ulizice i klimavci, prema nacionalistima iz HDZ-a i u ovome primjeru, odradili su veoma prljav posao, kako bi se jednostavno i riješili takvih, pozitivnih i poštenih kadrova, kakav je bio i Reuf Bajrović.

Da li, nešto slično možemo očekivati i sa Borišom Falatarom, ukoliko bi, ne daj Bože i bio izabran u „troglavo predsjedništvo„ po mogućnosti, sa fašistima i kriminalcima, koji bi se kandidovali, guslarom iz Laktaša i orguljašem iz Mostara.

Za našeg Borišu i Reufa, kao i sličnih njima, nužno je osigurati mjesta u izvršnoj vlasti, kao ministra vanjskih poslova ili ambasadorska mjesta u svjetskim metropolama ili mjesta u našim parlamentima.

Kakva li im je sreća ili uspjeh u izboru člana predsjedništva, kada istinski tu troglavu „klonovsku„ instituciju niko ne shvata ozbiljno, gdje svako vuče na svoju stranu, niti imaju bilo kakvog pozitivnog uticaja za boljitak i budućnost, ove nam napaćene države, pune apsurda, koja bi krenula samo u jednom, poželjnom pravcu.

Zato, u vezi ove kandidature, našeg Boriše, izražavam sospstveni pesimizam, kako bi istovremeno i apelovao, a još ima vremena, na sve, istinske, patriotske snage ove zemlje, na jedinstvo njihovog nastupa i djelovanja na predstojećim izborima. Šta ovo znači?

Nužno je imperativno, nastupiti jedinstveno, u predlaganju kandidata iz svakoga naroda, po jednog i jedinog, unutar patriotske koalicije, kako bi se moglo računati na podršku građana i eventualnu pobjedu, tih kandidata, a ne rasipati glasove i omogućiti nacionalistima, bilo kakvu premoć u brojnosti glasača.

Patriotska koalicija, mora imati u vidu, te nastojati, da se apsolutno iz biračkog uspjeha, eliminišu već dokazani nacionalistički rušitelji i mrzitelji, ove nam zajedničke domovine, jer bi nam nastavak suživota sa njima i njihovim strankama, bio putokaz crne sudbine, bez budućnosti.

Patriotske snage, ove nam domovine, bile one sa lijeva, desna ili iz sredine dolazile, prema svojim ideološkim programskim opredjeljenjima, bez nacionalističkih poriva, sa duhom ljubavi i zajedništva u jedinoj nam domovini, Bosni i Hercegovini, može biti garancija i svih naših nadanja.

Dokazanog, istinskog patriotizma u Bošnjaka ima dovoljno, što su neposredno i dokazali u odbrani ove nam zemlje, tako da i njihov prijedlog kandidata, jednoga ili drugoga Denisa, a siguran sam da oba zaslužuju naše povjerenje, nećemo pogriješiti.

Međutim, zamislimo se i poduzmimo sve neophodne strateške i vizionarske poteze, kako se može iz reda hrvatskog i srpskoga  naroda, isto tako podržati i izabrati kandidati, koji ovu zemlju, smatraju, istinskom svojom domovinom i da rade u njenom interesu, a njihovu ljubav i prema Srbiji i prema Hrvatskoj, neka bude i njihovu individualno i porodično pravo, neće im to,  niko  osporavati.

Krajnje je vrijeme, poštovani i dragi sugrađani, da promjenom sopstvenih čipova osjećanja i ljubavi prema zajedničkoj nam domovini, kao prema i svojim najmilijima, možemo nastaviti graditi zajednički suživot, dostojanstven, civilizovan, human i iznad svega pošten i visoko moralan.