Predstava “Moja Bosna” u Mostaru

tačno.net
Autor 28.9.2015. u 10:48

Predstava “Moja Bosna” u Mostaru

U srijedu, 30. septembra sa početkom u 20.00h  na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru bit će odigrana predstava „Moja Bosna“ Teatra Modrzejewske iz grada Legnice iz Poljske. Gostovanje ove teatarske kuće u Mostaru omogućuje Mostarski teatar mladih u saradnji sa Poljskom ambasadom, Ministarstvom kulture i nacionalne baštine Republike Poljske i Hrvatskim narodnim kazalištem Mostar.

Malo je poznato da je odmah nakon završetka II svjetskog rata u godinama 1946/47. godine na željezničku stanicu Boleslawiec (Poljska) stiglo 28 željezničkih transporta kojima se iz Jugoslavije u Poljsku vratilo 18.000 balkanskih Poljaka, većinom porodica koje su živjele , emigriravši još u Austrougarskoj, pola vijeka u selima Bosne i Hercegovine.

Ideja da se priča o reemigrantima iz Bosne, koji su poslije II svjetskog rata naselili domaćinstva napuštena od Njemaca u regionu Boleslawieca , u regionu Šlezije u Poljskoj, opiše i prenese na scenu rodila se u glavi režisera i direktora Teatra Modrzejeweske u Legnici, Jaceka Glomba.

Junake ove izuzetne historijske balade u kojoj su tragični i potresni fragmeti isprepleteni sa komičnim scenama, pratimo u godinama iz II svjetskog rata, u tadašnjim situacijama okrutnih borbi svih protiv svih i neposredno poslije rata u selu Gumjera u okolini Prnjavora 30. i 40 godina prošlog vijeka i krajem  40. tih  godina u selu Motile kod Boleslawieca, gdje su se naselili reemigranti.Dotiče i događaje iz vremena opsade Sarajeva.

U Teatru im Modrzejewskiej, pod direkcijom Jaceka Glomba, dosljedno se realizira koncepcija vezivanja umjetničke djelatnosti sa prostorom grada, igrajući predstave ne samo na matičnoj sceni, nego i u prostorima starih fabričkih hala, restorana ili trgovina. Niz nagrađivanih predstava nastalo je iz te koncepcije; među najuspješnijima su šekspirovske postavke (Koriolan, Hamlet, Othello) te prapremijere suvremenih drama, često pisanih po narudžbi teatra (Balada o Zakaczawiu, Made In Poland, III Furije) i često inspirirane lokalnim pričama i likovima. Sedam predstava ovog teatra preneseno je u televizijsku verziju. Teatar je gostovao širom Poljske i svijeta, ne samo u Evropi (npr Na Fringe Festival u Edinburgu) nego i Rusiji, USA, Argentini i Turskoj.

Mostarski teatar mladih srdačno poziva na predstavu „Moja Bosna“ na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta 30.9.2015. u 20h.

Prijevod na B/H/S jezik je osiguran putem titlova!

Cijena karte je 10 KM, za učenike, studente i umirovljenike 5 KM.

Karte se mogu rezervirati na telefon 063 317 348.

tačno.net
Autor 28.9.2015. u 10:48