Predstavama, dodjelom nagrada, radionicama i tortom Mostarski teatar mladih obilježio 43. rođendan

Zlatko Serdarević
Autor 26.2.2017. u 15:21

Predstavama, dodjelom nagrada, radionicama i tortom Mostarski teatar mladih obilježio 43. rođendan

U obraćanju publici i akterima predstave  „Fatima, nevjesta od boli“, koju je prema tekstu Ljubice Ostojić, na scenu postavio Sead Đulić, dat je presjek rada ove teatarske kuće koja njeguje alternativni teatar. Đulić je podsjetio i na same početka rada dalekog februara 1974. godine kada se sastala grupa entuzijasta željnih promjena u tetarskom životu grada. Tačno u podne 24. februara 1974. godine, u Studiju 64 mostarskog Narodnog pozorišta održana je prva proba. Stub tog pionirskog tima sačinjavali su Gradimir Gojer, tadašnji student režije i teatrologije, Tahir Nikšić student glume, Stojan Lasić nastavnik muzičkog vaspitanja, Zdravko Puvača novinar i Sejo Đulić.

– Tada smo rekli, rođen je MTM. Mi  smo tad znali šta nećemo i evo 43 godine  to ponavljamo – znali smo šta nećemo a nismo znali šta hoćemo. Konstantno za sve te godine mi u stvari tragamo za onim što hoćemo. To traganje nas je odredilo da budemo neprekidno umjetnički nemirni, da istražujemo i sebe i umjetnost  i glumca i teatar do krajnjih granica i zapravo da nas  po onome što radimo teoretičari teatra u svijetu svrstavaju u ono što se danas naziva treći teatar. Najjednostavnije je reći šta je to treći teatar za kojeg je karakteristično pravilo-profesionlani angažman a amaterska ljubav i strast. Spoj najljepšeg iz profesionalnog i najčestitijeg iz amaterskog je treći teatar. Oni koji su to osmislili kažu da mi tu negdje spadamo, akcentirao je Đulić.

On je dodao da su mladi iz ovog teatra za proteklih 43 godine proputovali pet kontinenata, da su osvojili niz nagrada a da su predstave pratili gledaoci u broju koji odgovara 12 Mostara. Impresivan je broj od 75 premijera i više hiljada repriza. S druge strane kazao je da je ova Memorijalna scena dvanaesta u kojoj djeluju. Sve prethodne su ili otete ili su devastirane, istakao je Đulić.

– To je zato jer smo mislili svojom glavom,  jer smo imali svoj put i jer smo društveno angažovani što svakako nekom uvijek smeta. Danas najviše smeta to što su ova naša vrata otvorena za sve mlade ljude iz svih dijelova grada Mostara, potvrdio je Đulić.

Program obilježavanje 43. godišnjice rada počeo je igranjem predstave „Hoću letjeti“  članova Teatra za obrazovanje o ovisnosti u Osnovnoj školi „Ilija Jakovljević“ u Mostaru.

Potom su na Memorijalnoj sceni dodijeljene godišnje nagrade za najbolja glumačka ostvarenja u minuloj godini  na sceni MTM a koje nose naziv „Toni Pehar“,  po mostarskom glumcu koji je kao glumac Narodnog pozorišta Mostar, posljednju predstavu igrao upravo na sceni ovog teatra.

Za 2016. godinu nagradu dijeli dvoje matičnih glumaca. To je Ena Husić za ulogu Fatime u predstavi  „Fatima, nevjesta od boli“ rađena na tekst Ljubice Ostojić, a riječ je o novom čitanju Hasanaginice.  Druga nagrada pripala je Ali Kamer Aksoju za ulogu u predstavi „Biti ili ne biti, to je pitanje“.

mtm 1

Nakon dodjele priznanja mladi su izveli predstavu „Fatima, nevjesta od boli”, koju je na scenu postavio Sejo Đulić.

Narednog dana u okviru obilježavanja rođendana na Memorijalnoj sceni održana je radionica pod nazivom „Kroz igru do dramatizacije“.  U okviru obilježavanja rođendana predviđeno je izvođenje predstave „Želim da se oslobodim“ Amaterskog pozorišta „Branislav Nušić„ iz Šida. Posljednji dan rezervisan je za dva sadržaja- izvođenja predstave  „Hoću letjeti“ Teatra u obrazovanju  i radionica „Kultura javnog istupanja“.

mtm 4

Ipak, činjenice govore da su predstavnici MTM potpuno u pravu kad se govori o odnosu zajednice prema njima. I ovaj pir u slavu godišnjice rođenja, iako je protekao u radnoj atmosferi, ostao je potpuno bez iole značajnije podrške društvene zajednice. Pojednostavljeno – niti marke nisu dobili kao bilo kakav znak podrške i poštivanja uloge koju ovaj tetara ima u vaspitanju mladih ljudi.

Tagovi:
Zlatko Serdarević
Autor 26.2.2017. u 15:21