Predstavljanje knjige ‘Suvremena suočavanja’ fra Marka Oršolića u Mostaru

tačno.net
Autor 1.4.2019. u 15:39

Predstavljanje knjige ‘Suvremena suočavanja’ fra Marka Oršolića u Mostaru

Foto:peaceeventsarajevo2014

Predstavljanje knjige ‘Suvremena suočavanja’ fra Marka Oršolića, bosanskog franjevca, teologa, politologa i publiciste, u organizaciji Centra za kritičko mišljenje i IMIC upriličit će se u kongresnoj dvorani hotela Bristol u Mostaru, 5.4.2019. s početkom u 19 sati.

O knjizi će govoriti: Drago Bojić, Irma Marić, Slobodan Šoja, Amna Popovac, Goran Bubalo, Diana Ondelj-Maksumić i autor Marko Oršolić.

“Ovu knjigu posvećujem svim odvažnim ženama i muškarcima kojima je ljubav bila važnija i od nacije, svjetonazora i religije, pa su sklopili mješoviti brak. Naravno, i njihovom potomstvu koje se susreće s mnogim teškoćama suočavajući se sa zamršenom svakodnevicom zbog roditeljskog izbora. Nadam se da će ova knjiga pomoći i roditeljima i djeci da se lakše suoče sa raznorodnim životnim iskustvima u izgradnji novog čovjeka i svijeta i da se neće pasivno predati zlogukoj sudbini kakvu opisuje Ivo Andrić: “Babo mi klanja, majka se krsti, a ja stojim, pa se kamenim”. I roditelji i potomci trebali bi se pridržavati riječi fra Antuna Kneževića (19 st.): “To vjera božja nije, koja među nas razdor sije, vjera prava sjedinjava”. Na taj način će postati agens novog naroda i novog čovječanstva. Multireligijski dijalog će pomoći da vjernici postanu sudjelatnici u tom procesu, a socijalno-politička akcija će biti put u “novo nebo i novu zemlju”, dakle, domovinu ljudskog identiteta i svijeta kao njihovog prirodnog toposa.” (Marko Oršolić)

 

“Pedeset ljeta intelektualno prebogatog, čovjekoljublju svog okrenutog rada Marka Oršolića nalaze mali ali reprezentativni odslik na listinama ove knjige dalekosežnih značenja i dometa! Knjiga umna, poučna za najširi populus, poslastica za intelektualce na svim stranama planete. Gotovo zadužbinski-zavjetna!
Na ponos Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj.” (Gradimir Gojer)

tačno.net
Autor 1.4.2019. u 15:39