Premijera predstave „Identitluk“ u Mostaru

tačno.net
Autor 17.12.2019. u 14:28

Premijera predstave „Identitluk“ u Mostaru

Premijere predstave „Identitluk“ bit će izvedene u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u srijedu, 18. prosinca/decembra, a u Narodnom pozorištu u Mostaru, u petak, 20. prosinca/decembra – obje izvedbe počinju u 20 sati. Ova predstava nastala je po motivima knjige „U ime identiteta“ libanonskog Francuza Amina Maaloufa, a osim ove dvije teatarske kuće u njezinoj koprodukciji sudjelovao je i Studio za izvedbene umjetnosti iz Mostara, priopćeno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u HNK Mostar. Predstava je napravljena na prijedlog i pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije za migracije (IOM), i iduće godine gostovat će u dvadesetak mjesta i gradova u BiH.

„Identitluk“ je autorski projekt redateljice Tanje Miletić Oručević, dramaturga Dragana Komadine i glumačkog ansambla predstave. Dramaturški je okvir predstave suočavanje dominantnih bosanskohercegovačkih identiteta u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej „U ime identiteta“.

„Početna ideja je bila da se radi po knjizi Amina Maaloufa i ona mi se jako svidjela jer je knjiga sjajna i u potpunosti sam se složila s ljudima iz IOM-a da je vrlo aktualna i vrlo primjenjiva na društvenu situaciju u kojoj živimo. No, teatar kao poseban prostor komunikacije ima svoja pravila tako da smo zapravo proizašli samo iz motiva eseja, a na jedan teatarski razigran način kasnije smo se bavili satiričnim prikazom krajnjih posljedica vrlo plitko shvaćenih identiteta u BiH“, izjavila je redateljica Tanja Miletić Oručević te dodala kako je za nju ovo bilo specifično iskustvo jer se predstava bavi problematikom identitarnih situacija koje su tipične za naše društvo.

U predstavi igraju: Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz HNK Mostar, Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz NP Mostar te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a glazbu Husein Oručević.

Ulaznice za premijeru u HNK Mostar nisu u slobodnoj prodaji, dok su za premijeru u NP Mostar besplatne uz obavezno preuzimanje ulaznica na blagajni Narodnog pozorišta u Mostaru.

 

 

 

 

tačno.net
Autor 17.12.2019. u 14:28

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija