Premijeru, Fadile Novaliću, nastavio si kriminalnim stazama

Premijeru, Fadile Novaliću, nastavio si kriminalnim stazama

Domaće ulizice iz vlasti Federacije i kriminalci firme Aluminija iz Mostara na zajedničkom su zadatku pljačke državne imovine i diskriminacije radnika na nacionalnoj osnovi. Podjelili su kapital firme u omjerima 44%: 44% : 12 %, od čega su Hrvatima dodjelili obilate dionice, Bošnjacima po mizernih 7 dionica a Srbima upravo “duplo golo“ po domino efektu.

Drskosti i bezobrazlucima, praćenim kriminalnim radnjama, kraja nema.

Premijeru Vlade Federacije, Fadile Novaliću, upravo si nastavio kriminalnom stazom svih prethodnika i ulizica, bivših premijera Vlade Federacije, saučesnika i čuvara kriminalaca iz Aluminija, Brajkovića, Bradvice i inima, da bi to istom HDZ-u i prepustio cjelovitu upravljačku strukturu u firmi.

Možda i treba tako, jer upravo  svi pripadate desnoj opciji koja osuđuje agresiju sa istoka sa srpske strane, a zapadni agresori su uvijek bili vaši “principijelni saveznici“ sa kojima ste vezivali zajedničke zastave i međusobno se sporadično i “koškali“ u jeku dvostruke agresije upravo na grad Mostar i okupaciju firme Aluminij.

Upravo kada smo mi obespravljeni radnici Aluminija očekivali i nadali se,  premijeru Novaliću tvojim, pravim potezima, u tretiranju ovih kriminalaca i pravičnom rješenju u  obeštećenju naših radnika, tako podlo, lukavo i perfidno predlažeš  prodaju ostatka kapitala Federacije od 44 % u ovoj firmi.

Prije no što ti prenesem poruku od našeg  čuvenog  književnika Meše Selimovića, koji vas je tako znalački i istinito poodavno definisao, htio bih ti reći i sljedeće:

Premijeru, Fadile Novaliću,  prvo kriminal i kriminalce na vidjelo dana, zatim izvrši obeštećenje radnika i posebno radnika srpske nacionalnosti u firmi Aluminij i tek tada razmišljaj o prodaji i privatizaciji dijela mizernog i preostalog opljačkanog  kapitala Federacije u ovoj firmi.

Kako si, premijeru Fadile Novaliću, sa jučerašnjom sjednicom Vlade i definitivno iskazao svoje nakane, uzurpirao si i status i nadležnosti i ministra za energetiku, rudarstvo i industriju, što radiš sve mimo zakona i pravde, možemo ti se mi radnici srpske nacionalnosti usput i zahvaliti, jer si evo konačno;

„Vlada FBiH jučer je prije prekida dala saglasnost na Program rada s planom privatizacije Agencije za privatizaciju u FBiH (APF) za ovu godinu. Predviđene su privatizacije „Energopetrola„, „Energoinvesta„, „Aluminija„ i „Sarajevo-osiguranja„ ?

Dakle, odlučio si pristupiti i privatizaciji „Aluminija„, iako znaš da se već dvije godine vodi sudski postupak, pred sudom u Sarajevu, protiv Vlade Federacije i menadžmenta firme Aluminija iz Mostara, zbog neriješenog obeštećenja i diskriminacije, prema radnicima srpske nacionalnosti i dijelom Bošnjaka i nepodobnih Hrvata.

Nisi imao, nikakvu nakanu, prethodno riješiti ove vaše obaveze prema  ovim radnicima, tek tada  pristupiti, bilo kakvoj privatizaciji. Isto tako, vas, kao Vladu apsolutno ne interesuju, nikakve dubinske analize u Aluminiju, kao i cjelovita pljačka državne imovine, činjena u prethodnom periodu, svih vaših kriminalaca i ulizica u vlasti SDA- HDZ-a.  Mnogo vi brinete, za ovu istu državu, jer je bitno napuniti svoje džepove, zaposliti  familije i instalirati što više kontejnera na našim prostorima, za silnu bijedu i siromahe, koje ste fabrikovali svojom politikom, pljačkom i kriminalom.

Poruka  Meše Selimovića već obznanjena i napisana, kada su ulizice u pitanju, domaćim učesnicima u vlasti i na premijerskim pozicijama, kao i u brojnim ministarskim foteljama, od premijera Bičakčića do premijera Nikšića, očigledno od vas nije pročitana. Jer, da ste načitani, ne bi valjalo!

Premijeru, Fadile Novaliću, iščekujemo tvoj novi scenarij dugometražnog filma kakav zaslužuje i  “realni sektor“ iz kojeg dolaziš, mada smo se nažalost,  u startu  uvjerili  u to šta je moto tvojih,  već viđenih, u dugogodišnjim političkim ujdurmama. Tebi u startu nije  odgovarao  film,  u kojem je ministar Reuf Bajrović,  jer je kako kažeš, ovaj je mlađi ministar došao, iz civilizovane i demokratske sredine, zvane Amerika (SAD),  ali ne  i iz tvoje SDA,  čiji si ti izdanak, ali i propagator svega neprihvatljivog ustrojenog od nacionalisatičkih prethodnika diskriminatorskih i kriminalno nastrojenih, kako domaćih tako i stranih,  iz miljea famozne agresorske Herceg Bosne.

Tako je  njen tvorac i “otac nacije lijepe njihove“ otvoreno  govorio da su oni odbranili i sačuvali, “Aluminij kao strateški interes Hrvatske,“ a svi njegovi naredni  “doglavnici“ i kriminalci,  sa Mijom Brajkovićem, Ivom Bradvicom i inim domaćim poltronima i podanicima iz domaće vlasti, pridonijeli su cjelovitom kriminalu u firmi Aluminij. Lažni “hercegovaćki div“ iz svih vaših dugometražnih filmova,  preko noći se pojavljuje u svom svome “svečanom ruhu“  ruhu ogolićenom i u liku gubitaša od preko četvrtine milijarde maraka.

Premijeru, Fadile Novaliću, umjesto hvatanja u koštac sa tim kriminalnim elementima, nalazio si  stranačke smjelosti, napadao si svoga ministra, koji jednostavno pokušavao  na svoj način,jedino mogući i ispravni, da se konačno stane u kraj tim istim kriminalcima,  koji uživaju pod plaštom HDZ-a i njegovog čelnika Dragana Čovića. Svakako ti sada odgovara i taj tvoj „hemeroidčik„ , ministar enrgetike, Nermin Džindić, da ti sačuva stražnjicu i fotelju?

Sa pozicija  grada Mostara i firme Aluminij, ništa posebnog i dobrog nemamo reći,  za tvoje pokušaje da u kontinuitetu slijediš upute svojih čelnika i da podanički i poltronski, podržavaš i tapšeš sve vaše partnere iz HDZ-a, kojima su, svi tvoji prethodnici darovali  državnu imovinu,  a uz to su ukinuli sva  radnička prava,  onima koji nisu čistokrvni hrvatski građani i radnici.

Da li znaš, premijeru, Fadile Novaliću, da im je tvoj supartijac i sunarodnjak i jedan od prethodnika,  Edhem Bičakčić,  poklonio i hidroelektranu Mostar i doprinio formiranju EPHB, da je isto tako u startu digao ruke od Aluminija, Sokola i inih privrednih kapaciteta u Hercegovini, darujući  ih  hrvatskoj zajednici,  Herceg Bosni.

Da li znaš premijeru,  Fadile Novaliću, da je,  isto tako,  jedan od tvojih supartijaca i nažalost Bošnjak,  rah. Ahmet Hadžipašić, kao premijer ustrojio  formulu po kojoj se trebala rasturiti imovina države i radnička prava u firmi  Aluminij?

Da li znaš,  premijeru  Fadile Novaliću, da su tvoji prethodnici i sunarodnjaci Bošnjaci, jedan je borac “za državu i čovjeka,“ premijer Nermin Nikšić i njegov SDA-ovac,  ministar Erdal Trhulj,  konačno i definitivno,  realizirali zamisli premijera Hadžipašića,  ozvaničili su rasturanje imovine u Aluminiju, oskrnavili su i radnička prava, pogotovo,  radnika srpske nacionalnosti,  radeći na štetu i radnika Bošnjaka, kojima su osigurali mrvice sa stolova njihovih “dželata“, diskriminatora i agresora, u firmi Aluminij, da bi ovaj i drugi Bošnjak, premijer Branković,  radeći po zakonima  famozne Herceg Bosne, izjavio je: “Aluminij i EPHB  su  rezultat političkog kompromisa“.

Da li znaš,  premijeru,  Fadile Novaliću,  gdje i kako je otišlo 44% kapitala iz firme Aluminij,  tj. finansijskih  sredstava,  koja su tako velikodušno tvoji prethodnici , sunarodnjaci,  Bošnjaci, Nermin Nikšić i Erdal Trhulj, darovali već dokazanim kriminalcima firme Aluminij i tim su činom  uspješno i  konačno istjerali  srpsku komponentu iz firme Aluminij.

Poslije svega ovoga, kao  i pojedinih odgledanih scena iz  tvoga dugometražnog filma,  ti izjavljuješ kako je realno da  sve pripada HDZ-u, dozvoljavaš  da samo njihovi “čistokrvni“ Hrvati budu zastupljeni u Nadzornom vijeću Aluminija,  uz to  imao si veoma izražen, cirkusantski smiješak ,  dok  si pričao  o nekakvom filmu ministra Reufa Bajrovića, u kojem se on našao, u želji promjene situacije.

Premijeru, Fadile Novaliću, upravo mi radnici i građani ove opljačkane i zemlje i svih naših firmi, a posebno Aluminija iz Mostara,  želimo gledati samo  nove filmove,  poput  najnovijeg filma u kojem se našao naš mlađani, ali skromni, pametni, civilizovani i još uvijek neiskvareni ministar Reuf Bajrović. Tvoje iskustvo iz “realnoga sektora“  i nerealnih i ostrašćenih stranačkih poriva i nakana,  sa vezanim zastavama HDZ-a i SDA,  očito nas i dalje vode u totalno propadanje ili,  bolje reći,  u  naručje lukavom latinskom “izvorno scenskom dokumentarcu“ koji je za ove prostore pripremio i nametnuo “Otac nacije i lijepe njihove“, a već davno odgledan.

Premijeru,  Fadile Novaliću,  još uvijek imaš vremena da instaliraš svoj “horoz“ na dimnjaku sopstvene kuće, jer se mijenja ruža vjetrova a time i njegov položaj.

Krajnje je vrijeme, da se preko Igmana, ne zadržavaš samo na namjenskoj industriji u Konjicu, poradi proizvodnje ubojite municije, za uništavanje nedužnih afrikanaca, azijaca i sličnih, već da se spustiš i do firme Aluminija, kako bi se bar malo, pozabavio sa didkriminisanim radnicima, ako ne i sa državnom imovinom.

Jadna li je, bijedna i žalosna, država sa takvim premijerom i vlasti, u svome lukavom, perfidnom i prikazanom folijskom aluminijskom  ogrtaču.

Aferim, premijeru, Fadile Novaliću, da ti dragi Allah, sa tvojim saradnicima i istomišljenicima, do oktobra mjeseca, pripremi, džehnnemski putokaz?