Pritvoreno društvo u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 30.3.2014. u 09:59

Pritvoreno društvo u Mostaru


Naša stranka najoštrije osuđuje policijsku torturu kojoj je, u pritvoru, bio izložen Muharem Hrnjić, jedan od vođa mirnih mostarskih demonstracija, i ukazuje na potrebu alarmiranja javnosti u vezi sa sve većom brutalnošću kršenja ljudskih prava i demokratskih praksi u BiH.

”Nedopustivo je bilo samo nasilno hapšenje mirnog demonstranta od strane pripadnika MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona. Taj čovjek nije nijednim svojim činom ugrozio ustavno-pravni poredak, ni integritet službenih lica ili imovine. Njegov tretman u pritvorskoj jedinici je, prema informacijama koje su mi na raspolaganju, skandalozan, i dokaz  je propadanja cijelokupnog sistema sigurnosti i pravosuđa koji je očito postao slugom povlaštenih elita u ovoj zemlji, a ne naroda. Uvoditi pendrekom demokratiju, izolirati glasove nezadovoljnih građana zatvorskim rešetkama, tući mirne prosvjednike pod paskom zaštite ustavnog poretka – istog onog koji garantuje pravo na mirne prosvjede – znači na najgori mogući način ugrožavati isti taj ustavni poredak”, kazao je Dennis Gratz, predsjednik Naše stranke.

Naša stranka poziva bh. vlasti da se konačno prizovu i da prestanu gušiti mirne prosvjede građana praksama totalitarnih režima, ali poziva i međunarodne institucije da reguju ukoliko domaće vlasti nastave na navedeni način ugrožavati demokratiju u BiH.

tačno.net
Autor/ica 30.3.2014. u 09:59