Promocija knjige “Grebo” autora Bore Kontića u Mostaru

tačno.net
Autor 28.3.2022. u 14:12

Promocija knjige “Grebo” autora Bore Kontića u Mostaru

Promocija knjige “Grebo” autora Bore Kontića održat će se 29. marta 2022. godine s počekom u 19 sati u Centru za kulturu u Mostaru. 

Na promociji će pored autora učestvovati i Semezdin Mehmedinović i Nataša Kandić.

Promocija u Sarajevu održat će se 30. marta u Vijećnici s početkom u 19 sati. Na promociji će pored autora učestvovati i Semezdin Mehmedinović, Nataša Kandić, Tarik Haverić, Jasminka Gradaščević Sijerčić, i Nenad Fišer.

Boro Kontić: 

‘Ovo je trebala biti knjiga intervju. Dugi, životni intervju u kojem profesor Zdravko Grebo govori o porodici, univerzitetskoj karijeri, iskustvu političara, ratu, uspjesima i porazima, svom javnom angažmanu, sudbini Bosne i Hercegovine i gradovima koji su ga obilježili. Od Mostara, preko Beograda, do Sarajeva.

Kad smo počeli taj razgovor, kojem se dugo opirao, mislili smo ima vremena. Nažalost, okončan je nakon samo par mjeseci rada, krajem 2018. godine. Sve što smo tada uradili nalazi se na stranicama ove knjige.

Ostavljena mi je profesorova arhiva. Iz tih dokumenata i sjećanja pokušao sam ispisati hronologiju od 1968. godine kada je kao dvadesetogodišnjak na velika vrata ušao u ovdašnju javnost, njegove univerzitetske karijere, kratke ali upečatljive epizode jugoslovenskog političara, opsade Sarajeva, postratne Bosne i Hercegovine, ukratko – pola vijeka jednog punog ljudskog života.

Ovo nije konačna biografija. Vjerovatnije, jedan od mogućih narativa o profesoru Zdravku Grebi. Ipak, ima jedna zajednička nit. Uvijek kada je ovo bio prostor dramatičnih događaja, a nije ih manjkalo, kružilo je jedno te isto pitanje: Šta kaže Grebo?’

tačno.net
Autor 28.3.2022. u 14:12