Promocija knjige “Kriza muslimanskog svijeta kao kriza subjekta” u Mostaru

R.I.
Autor 10.4.2017. u 11:31

Promocija knjige “Kriza muslimanskog svijeta kao kriza subjekta” u Mostaru

Nakon nedavne uspješno organizovane tribine „Kako do pomirenja u regionu?“, uz učešće gosta Čedomira Jovanovića (predsjednika LDS) iz Beograda, u organizaciji Mostarskog kruga održat će se dijaloška tribina sa promocijom knjige „Kriza muslimanskog svijeta kao kriza subjekta“, autora akademika Esada Durakovića.

Promocija će se održati u četvrtak, 13.04.2017. godine u 20 sati u Kongresnoj dvorani Hotela Bristol Mostar.

„Naš svijet općenito je u kriznom stanju, s tendencijom pogoršavanja, dok je muslimanski svijet u posebno teškoj situaciji jer je u sukobu na više frontova“, kaže akademik Esad Duraković, uoči dijaloške tribine sa Mostarcima u četvrtak uveče u hotelu „Bristol“, kada će i promovisati svoju novu knjigu pod naslovom „Kriza muslimanskog svijeta kao kriza subjekta“.

Na pitanje šta su ključni naglasci i poruke knjige, Duraković odgovara:

„Suvremeni međumuslimanski ratovi su uveli u potpuni haos značajan dio muslimanskog svijeta. Istovremeno je on u raznim vrstama sukoba sa Zapadom, bilo da su ga napale svojim armijama neke zemlje Zapada bilo da su Zapad i muslimanski svijet u ideološkom sukobu budući da je islamofobija sve jača čak i  u onim zemljama Zapada koje nemaju angažirane svoje vojne efektive u muslimanskom svijetu. Poseban aspekt tragične pozicije suvremenog muslimanskog svijeta jest njegov „sukob“ sa samim islamom, odnosno pogrešno razumijevanje islama u njegovoj povijesti i sadašnjosti. U takvim okolnostima nastalo je mnoštvo armija i frakcija u muslimanskom svijetu,  koje su u bespoštednim ratovima s dominantno  vjerskim obilježjima i motivacijama.“

„Osnovna postavka u mojim razmatranjima je to da je glavni uzrok izrazito nepovoljnog stanja (dakle,  ne jedini) u muslimanskom svijetu kriza subjekta u tome svijetu općenito,  što znači , u najkračem,  da muslimanski svijet kao subjekt – od individuuma do društva- ima problem s razumijevanjem svoje pozicije u svijetu,  razumijevanjem vlastite muslimanske povijesti, a time i stožernog Teksta koji uređuje svekoliki život muslimana, dakle i individulani i društveni život. Zbog višestrukog pogrešnog razumijevanja svoje povijesti i stvarnosti,  muslimanski svijet je obilježen krizom kulturalnog i općenito „društvenog subjekta„ ,  a ta kriza ispoljava se upravo u ovoj dramatici suvremenog muslimanskog svijeta, zaključuje akademik Esad Duraković.

R.I.
Autor 10.4.2017. u 11:31

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija