Prosvjetari ZHK tri dana u generalnom štrajku, ministrica pita gdje im se žuri

tačno.net
Autor 27.11.2021. u 09:23

Prosvjetari ZHK tri dana u generalnom štrajku, ministrica pita gdje im se žuri

foto: Hayat

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama u Zapadnohercegovačkom kantonu stupio je u generalni štrajk zbog ignoriranja njihovih zahtjeva za povećanjem plaća prije tri dana, ali još uvijek od nadležnih niko s njima nije razgovarao o rješavanju problema.

Predsjednica Sindikata srednjeg obrazovanja ZHK Jasminka Petrić za naš portal kaže kako je ovo pokazatelj neodgovornosti predstavnika vlasti koji su ih i doveli u težak položaj.

Jasminka Petric
Jasminka Petrić

“Mi jedino što saznamo to je putem medija, a nama se ni iz ministarstva ni iz Vlade niko nije službeno obratio”, kaže Petrić za Klix.ba ogorčena odnosnom prema obrazovnom sistemu u ovom djelu naše zemlje.

Dodaje kako je iz medija doznala da je kantonalna vlada 24. novembra, na dan kad su stupili u generalni štrajk, održala sjednicu i uspostavila listu osoba za proces mirenje, što je po njezinim riječima apsurd s obzirom na to da je proces mirenje zakonski davno prošao.

“Oni su već prekršili zakon, šta će se dalje događati ni sami ne znamo, s obzirom na to da imamo predstavnike vlasti koji su vrlo nepredvidivi i aljkavi u obavljanju svoga posla. Ono što mogu reći sa sigurnošću da mi od svojih zahtjeva nećemo odustati i da ćemo se boriti za svoja prava dok nam se plaće ne povećaju minimalno za 15 posto”, objasnila nam je predsjednica Sindikata srednjeg obrazovanja ZHK .

Napominje da su u generalnom štrajku sve srednje škole s područja ZHK uključujući i muzičku školu, a ono što je najviše pogodilo sindikalce, kako kaže, je izjava resorne ministrice Ružice Mikulić koja se javno pita ‘zašto se njima sada žuri sa štrajkom’.

“To su nevjerojatne izjave jedne ministrice, da nije žalosno bilo bi i smiješno. Ona pita gdje nam se žuri sa štrajkom, a mi godinama odugovlačimo s ovim potezom na osnovu obećanja kojima samo kupuju vrijeme i nas zavaravaju. Sad smo stvarno došli do toga da je ovaj potez bio neizbježan. Štrajk smo im najavili početkom devetog mjeseca da bi se ministrica na kraju jedanaestog mjeseca pitala gdje nam se žuri sa štrajkom, to je nečuveno”, kaže Petrić za Klix.ba.

Napominje kako je svjesna da se štrajkovi pokreću širom zemlje zbog nezadovoljnih radnika a razlog u tome kako naglašava vidi jedino u tome što je na suprotnoj strani umjesto razumijevanja zavladala opća bahatost onih koji su na vlasti.

“Ponašaju se kao da mi nemamo pravo ništa i tražiti, jer su naučili da šutimo i trpimo. Krajem devetog mjeseca smo najavili da ćemo ići u generalni štrajk, ako nam se plaće ne povećaju. Ali su oni nakon toga samo za pet posto povećali plaće ne samo nama nego svim budžetskim korisnicima očekujući da ćemo se tako zaustaviti, kao što su uspjeli to uraditi 2019. godine. Ali ovoga puta ne može tako. Tražimo konkretno povećanje plaća, tih pet posto je kada se preračuna 45 KM i mogli su komotno i bez toga”, kaže Petrić.

Ističe kako im zapravo treba za 500 KM veća plaća s obzirom na poskupljenja da bi mogli živjeti normalno, ali su svjesni teškog stanja tražili 15 posto i to po principu da im se povećava postepeno do sljedeće godine u devetom mjesecu, za što su odbijeni.

“Ostajemo u generalnom štrajku dok se naši zahtjevi ne ispune i od toga nećemo odustati”, poručila je predsjednica Sindikata srednjeg obrazovanja ZHK.

klix.ba

tačno.net
Autor 27.11.2021. u 09:23