Protesti u Mostaru se nastavljaju

tačno.net
Autor 18.2.2014. u 17:17

Protesti u Mostaru se nastavljaju

Foto: B.M.

Nekoliko  stotina građana Mostara i danas se okupilo na Španskom trgu u Mostaru  nastavljajući proteste protiv korumpirane kleptonacionalističke kvazielite koja je na vlasti već dvadeset godina u gradu Mostaru i cijeloj BiH.

Podržani su zahtjevi koje je Plenum građanki i građana Mostara uručio Skupštini HNK, među kojima su ostavka Vlade HNK, ukidanje beneficija političarima, te donošenje Zakona o socijalnoj zaštiti.

Na skupu su pročitana i pisma podrške koja stižu svakodnveno, a prisutnima se obratio i ugledni britanski profesor iz Edinburgha u Škotskoj, Nigel Osbourne, koji je Mostaru i BiH pomagao u ratnom i poratnom periodu.

Okupljeni građani su se smjenjivali na govornici pozivajući mlade i sve građane da se pridruže  svakodnevnim protestima i plenumima te tako daju svoj doprinos u izgradnji bolje budućnosti.

Vrlo je jasno da više nikada ništa neće biti isto u BiH i da je zemlja, nakon toliko godina ćutanja i trpljenja, pokazala da može i na ulicu, da može koristiti vlastiti mozak  te svoje nezadovoljstvo  iskazala kroz zahtjeve, koji bi trebali dovesti do promjena u zakonodavnom, i reformskom smislu. U pravcu poboljšanja ekonomskog i socijalnog stanja u  cijeloj BiH. Građani se nadaju i očekuju da će sljedeća vlast imati na umu ovo što se dešava ovoj vlasti, koja uopšte nije konsultovala građane i koja se nije brinula za njihove, nego samo lične interese. Karlo Grabovac je predložio da ubuduće vlast promijeni svoje ime u Servis građana te pozvao na ljubav a ne mržnju koja je pokretački motor ovakve vlasti kakvu imamo sada.

Za 17 sati je najavljen okrugli sto u OKC Abrašević, u organizaciji Plenuma građanki i građana Mostara, na kojem će podršku demokratskim protestima građana dati i prof. Nigel Osbourne.

tačno.net
Autor 18.2.2014. u 17:17