Raskopani Mostar

tačno.net
Autor 9.12.2015. u 15:39

Izdvajamo

  • Gradske vlasti Mostara, ili barem ono što je od njih preostalo nakon što je ugašeno Gradsko vijeće, moraju odmah prestati sa praksom okretanja glave i negiranja problema ili pak uvjerenja da će problemi biti manji ukoliko se o njima javno ne govori. U suprotnom strpljenje građana bi moglo imati svoje granice i rezultirati problemima koji su Gradu zadnje što mu treba u vremenima opasne političke krize. Stvari se u Mostaru konačno moraju nazvati pravim imenom i sa javnošću se moraju podijeliti sva saznanja i informacije. Pa i one kako su se i uz kakve procjene radovi sa „nekoliko mjeseci“ protegli na dvije godine.

Povezani članci

Raskopani Mostar

Foto: StarMo

Gospodine Bešlić rezignirana mostarska javnost od vas očekuje odgovore, a ne zabijanje glave u pijesak!

Piše: F.K. StarMo

Kada je svojevremeno gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić, pompezno najavljivao radove na sistemu odvodnje otpadnih voda i kolektorima kazao je kako će ovaj važan projekat za Mostar biti okončan „za nekoliko mjeseci, odnosno do kraja 2015. godine. Pri tome je i zamolio građane za „razumjevanje i strpljenje“, zbog problema koji bi mogli nastati zbog opsežnosti radova.

Međutim, vrlo brzo se pokazalo da su prognoze o „neokoliko mjeseci“ radova pokazale kao nerealno optimistične i potpuno neosovane. Bešlić sada „okreće ploču“, pa u jednom od svojih rijetkih javnih nastupa tvrdi kako će za okončanje radova biti potrebne, pazite sada – „dvije godine“!?

Kako se par mjeseci, prometnulo u dvije godine, gradonačelnik Mostara nije pojasnio, ali ne treba biti građevinski ili saobraćajni stručnjak da bi se konstatovalo kako je cijeli projekt izveden uz popriličnu dozu improvizacije i na principu „lako ćemo“. Takav se barem osjećaj stječe nakon „par mjeseci“ prekopavanja Mostara. Dovoljno je samo pogledati način na koji su „obezbjeđena“ gradilišta ili postavljena saobraćajna signalizacija da bi se shvatilo da pravog i ozbiljnog pristupa nije bilo. Grad je doslovce paralisan na najvažnijim tačkama, što je situacija koja se već vrlo negativno odrazila na brojne segmente života, a najopsežniji i najzahtjevniji radovi u Titovoj ulici nisu niti počeli!

Možemo tek zamisliti kakav će haos nastati kada velike građevinske mašine uđu u usku Glavnu ulicu, koja je doslovce „žila kucavica“ u ovom dijelu Mostara. Ima li Grad za to neki plan? Ukoliko plan postoji, javnost bi već trebala biti obavještana i upoznata sa time šta građane ZAISTA očekuje. Kako će se ovaj dio grada snabdijevati, hoće li se morati zatvarati poslovni objekti, kako će djeca ići u školu, na koji način će funkcionirati zdravstvene ustanove – sve su to pitanja o kojima se mora raspravljati ODMAH.

Sadašnji izostanak javnog dijaloga o ovom životno važnom pitanju za građane Mostara u zoni Titove ulice i okolnih saobraćajnica, ipak sluti na nastavak improvizacije uz povremeno „mudrovanje“ o nepredviđenim teškoćama i potrebi „strpljenja i razumjevanja“.

Kako objasniti činjenicu da za sve ovo vrijeme gradonačelnik Bešlić ni ljudi iz njegove administracije nisu održali niti jednu press konferenciju o problematičnim radovima u gradu!? osim što su nas povremeno i vrlo šturo obavještavali o sastancima nekakvih „timova“? I Bešlićevo priznanje da nas očekuje još godinu dana radova i prekopavanja Mostara, stiglo je tek na insistiranje novinara i to prilikom njegovog pojavljivanja na proslavi godišnjice mira u BiH!?

Gradske vlasti Mostara, ili barem ono što je od njih preostalo nakon što je ugašeno Gradsko vijeće, moraju odmah prestati sa praksom okretanja glave i negiranja problema ili pak uvjerenja da će problemi biti manji ukoliko se o njima javno ne govori.

U suprotnom strpljenje građana bi moglo imati svoje granice i rezultirati problemima koji su Gradu zadnje što mu treba u vremenima opasne političke krize. Stvari se u Mostaru konačno moraju nazvati pravim imenom i sa javnošću se moraju podijeliti sva saznanja i informacije. Pa i one kako su se i uz kakve procjene radovi sa „nekoliko mjeseci“ protegli na dvije godine.

Gospodine Bešlić rezignirana mostarska javnost od vas očekuje odgovore, a ne zabijanje glave u pijesak!

tačno.net
Autor 9.12.2015. u 15:39