Reakcije građana: U šta je otišlo 5.5 miliona KM u Počitelju

tačno.net
Autor 24.3.2014. u 14:10

Reakcije građana: U šta je otišlo 5.5 miliona KM u Počitelju

Mještani Počitelja koji su se zadnjih mjeseci borili  protiv Regulacionog plana kojim se ugrožava egzistenicija ali i mogućnost fizičkog opstanka povratnika ovih dana su negativno iznenađeni najavama koje je dala Federalna ministrica  turizma Branka Đurić,  te čelnici općine Čapljina. Naime dok se iščekuje konačna odluka vezana za Regulacioni plan tj. dok se još uvijek studiraju mnogobrojne primjedbe koje smo mi, mještani uputili federalnom Ministarstvu urbanizma a vezano za Regulacioni plan, dotle se polako uvode u praksu elementi kojima je Regulacioni plan teoretski manifest. Naime najavljuje se formiranje agencije u Čapljini koja će upravljati turističkim i historijskim nasljeđem Počitelja te Hutovog blata i Mogorjela tj. uzimanjem novca od ono malo prihoda od turizma koje Počitelj ima. I da nevjerica bude još veća to će Federacija još dati novac općini Čapljina za formiranje i funkcionisanje agencije od koje Počiteljci neće imati nikakve koristi. Stvaranje agancije na najbezobzirniji način se zaobilazi lokalno stanovništvo te mogućnost samoodrživosti tih istih ljudi čiji preci su Počitelj sagradili i sačuvali. Samo rijetki Počiteljci su zaposleni tako da jedinu perspektiva ekonomskog opstanka vidimo u razvijanju turističkih usluga ugostiteljsko-smještajnog tipa. U tom smislu smo već pokrenuli i inicijativu koju smo uputili na Federalni nivo u kojoj se traži ozbiljna multidiscplinarna studija  razvoja Počitelja koja će omogućiti opstanak i prosperitet lokalne zajednice ali biti i ponos i prezentacija bosansko-hercegovačke  kulture prema svijetu. Osim toga predloženo je osnivanje agencije na lokalnom nivo tj. nivou Počitelja koja bi vodila sve poslove koordinisanja turističkih usluga i kroz koju bi se omogućila samoodrživost povratničke populacije koja inače može samo da mašta o zapošljavanju u službama pod okriljem općine Čapljina.

U istoj najavi smo i obavješteni da je Federacija uložila nevjerovatnih 5.5 miliona KM u 2013. u rekonstrukciju Počitelja a mi svi znamo da rekonstrukcijom upravljala gđa Sanković a to je  ista osoba koja je  bila jedan od koautora prije spomenutog Regulacionog plana. Samim radovima se vrši kršenje zabrane radova u zoni I starog grada Počitelj ali kad su lični interesi u pitanju sve je dopušteno. Jedna od karakteristika Regulacionog plana je njegova ekstremna restriktivnost u  rekonstrukcije i rehabilitacije. Ali ta ista osoba, gđa Sanković je bila nadzorni nad rekonstrukcijom Tabije koju je više nego liberalno rekonstruisala, te je originalne materijale i način gradnje zamjenjenila staklenim krovom. A sada smo i saznali radi čega je bila toliko liberalna. Naime čelnici općine Čapljina su najavili pravljanje kafane u toj istoj Tabiji i naravno takvom objektu je potrebno više svjetlosti nego što originalna Tabija pruža. A ovo nas navodi na  zaključke da je moguće ekstremno odstupanje od stručnih principa i da se propisi ne  poštuju ako su u pitanju lični interesi te do onog najbolnijeg a to je da je sva ova priča dobro usklađeni plan za onemogućavanje samoodrživog opstanka povratnika u Počitelj. Regulacioni plan brani gradnju i obnovu kuća i van starog grada ali i onemogućava  lokalnom stanovništvu bavljenje imalo ozbiljnijom ugostiteljsko-smještajnom uslugom jer je pružanje ove usluge namjenjeno za onog srećnika koji  će napraviti ogroman hotel uz stari grad Počitelj. A sada bi, formiranjem agencije pod općinom Čapljina  i ono malo novca koji se ostvari kroz turističke usluge, zaobišao mještane.

Napominjemo da je općina Čapljina svih ovih godina od našeg povratka imala maćehinjski odnos prema povratnicima u Počitelj. Tako da u naseljima gdje živi većina povratnika nema ni vodovoda, ni kanalizacije a ni ulične rasvjete niti se vrše komunalne usluge. A  svu tu infrastrukturu su dobila novouspostavljena naselja ali su mještani druge nacionalnosti. Osim toga na suprotnoj obali Neretve je napravljen  i podzid protiv poplava ali to nije urađeno na obali gdje su povratničke  kuće, a ovo je zatim korišteno kao argument u Regulacionom planu da se zabrani gradnja na ovom području. I kada se usudimo nešto i zatražiti od općine Čapljina onda odgovor glasi “obratite se Sarajevu jer ste njemu i okrenuti”. Ali izgleda kada je u pitanju uzimanje novca od jedinog prihoda u Počitelju odjednom postajemo dio općine Čapljina.

Mi želimo da stari grad bude pod upravom Federacije jer tu znamo da možemo uspjeti da se i naš glas čuje i zahtjevi razmotre što nije slučaj sa općinom Čapljina gdje smo stalno ignorisani i preglasavani. U općini Čapljina radi samo jedan Bošnjak, dok u komunalnom, telekomu, pošti … niti jedan. A kad bi nas i zaposlili u agenciju pod pokroviteljstvom općine Čapljina ko nam garantuje koliko dugoročno bi to bilo.

Znači kako sada stvari stoje sva vrata moguće egzistenicije se nastoje dobro zatvoriti za nas. Ali mi smo na našoj djedovini i nemamo se namjeru predati jer Počitelj nikada ne može biti bez svojih stanovnika bez obzira na nagovještaje u Regulacionom planu da će se dovoditi novo stanovništvo.

Mi se nadamo da će ministrica turizma preispitati formiranje najavljene agencije te da će poduprijeti formiranje lokalne agencije bez posredovanja  općine Čapljina a čije bi formiranje bilo u korist samoodrživosti lokalne zajednice. Isto tako molimo reviziju potrošenih sredstava na dosadašnje radove  te obustavljanje daljnih radova a sve u skladu sa zabranom gradnje u zoni I Počitelja a sve do izrade konačnog Regulacionog plana koju bi istu i uredio.

tačno.net
Autor 24.3.2014. u 14:10