Red Bull Cliff Diving šampioni pozivaju na spektakl u Mostar

tačno.net
Autor/ica 25.8.2022. u 11:26

Red Bull Cliff Diving šampioni pozivaju na spektakl u Mostar

Foto: šg

Najviše pobjeda na Starom mostu do sada ima veliki Gary Hunt, koji je pobjeđivao u tri navrata. Sa dva trijumfa ga prati Australka Iffland, koja se ove godine nada i hat-tricku.

Najbolji svjetski skakači i skakačice prošlog vikenda su odmjerili snage u Oslu, a već 27. augusta priliku da gleda njihove nevjerovatne skokove imat će publika u Mostaru. Prije sedmog gostovanja u našoj zemlji pozvali su gledaoce da se okupe kod Starog mosta, najavivši novi spektakl.

Takmičenjem u norveškoj prijestonici Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2022 došlo je do svoje polovine, a peta od osam stanica ove sezone na rasporedu je u subotu 27. augusta u gradu na Neretvi.

U ukupnom poretku muškaraca trenutno vodi Rumun Catalin Preda (600 bodova), a drugi je sa 30 bodova manje devetostruki prvak Gary Hunt, koji je u Oslu došao do prve pobjede ove godine. Kod žena, vodeća je Rhiannan Iffland, dok drugu poziciju zauzima Kanađanka Molly Carlson, koja je kao takmičarka s pozivnicom debitovala prošle godine i u svojoj prvoj sezoni bila više nego impresivna, završivši na trećem mjestu ukupnog poretka.

Najviše pobjeda na Starom mostu do sada ima veliki Gary Hunt, koji je pobjeđivao u tri navrata. Sa dva trijumfa ga prati Australka Iffland, koja se ove godine nada i hat-tricku.

„Radujem se ponovnom dolasku u Mostar, tamošnji gledaoci su mi najdraži, i energija je tako dobra. Svima šaljem veliki zagrljaj, jedva čekam da se vidimo u Mostaru. Uvijek je sjajno imati vašu podršku, vi ste najvatrenija publika“, poručila je petostruka šampionka.

Trenutni lider na tabeli, Catalin Preda, debitantski nastup je imao 2018. godine upravo u Mostaru, koji mu je ostao u najljepšem sjećanju: u svom prvom nastupu popeo se na treću stepenicu pobjedničkog postolja.

„Mostar je mjesto sa velikom tradicijom i jako posebnom atmosferom. Za mene ima posebno značenje, jer tu je sve počelo 2018. godine, kada sam dobio prvi poziv na takmičenje. Ovo će biti moj četvrti dolazak u Mostar, i definitivno će biti još posebniji jer će moja porodica biti tamo. Jedva čekam da me vide kako skačem. Bit će sjajno, u Mostaru je uvijek sjajno“, izjavio je Rumun.

Poruku za sve ljude u BiH imao je i veliki prijatelj Mostara i naše zemlje, legendarni Kolumbijac Orlando Duque, osvajač prvog izdanja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2009. godine.

„Jedva čekam da se vidimo na Starom mostu na Red Bull Cliff Divingu. Sezona je fantastična, skakači su sjajni, i jedva čekamo da se vratimo skokovima s ovog prelijepog mosta“, rekao je Duque, koji se prije par godina oprostio od aktivnog takmičenja i sada obavlja dužnost Sportskog direktora prvenstva.

Ostaje da se vidi ko će ove godine imati najviše vještine i hrabrosti u skokovima sa Starog mosta u hladnu i brzu Neretvu, koja za skakače – kako sami navode – predstavlja priličan izazov.

Sve informacije o prvenstvu i takmičenju u Mostaru dostupne su na zvaničnoj stranici prvenstva.

tačno.net
Autor/ica 25.8.2022. u 11:26