REPERTOAR HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA U MOSTARU

tačno.net
Autor 5.2.2015. u 16:49

REPERTOAR HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA U MOSTARU

Utorak, 03.02.2015. u 20 sati

Poetsko-glazbeno-scenski recital

„Hercegovina“

Stihove govore: Velimir Pšeničnik Njirić, Maja Lasić i Robert Pehar

Zajednička odrednica svih pjesama koje su dio kolaža jest – Hercegovina, sa svim svojim ljepotama, tugama i ponosima. O Hercegovini pjevaju svi, i oni koji su tu rođeni, i oni drugi, koji su bili rođeni i živjeli drugdje.  Poetska tematika je, naravno, različita. Pjeva se i o našoj gangi, u kojoj „jecaju sve tuge naše“. Pjeva se i o teškim danima hercegovačkih seljaka, o Širokom Brijegu i Lištici, o vraćanju u Hercegovinu. I Radimlja se našla u pjesničkom fokusu, i mostarska kiša, i proljeće u Posušju, i predratne godine u Mostaru, a može se čuti i Poruka vile Hrašnjanke. I u ovom kolažu vidljiva je nakana da se u što tješnjem kontaktu s gledateljstvom, omogući što lakše i što brže upoznavanje sa svojim zavičajem, i njegovom burnom kulturno-povijesnom prošlošću.

Ponedjeljak. 09.02.2015. u 20 sati

Stand up show by Pedja Bajović

„Crno-Bijelo“

Stand-up komičar Pedja Bajović, započeo je svoju  bosanskohercegovačku turneju kojom će obilježiti deset godina svoje uspješne karijere i u okviru koje će nastupiti na pozornicama u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici i Banja Luci. Predrag Bajović je u dosadašnjoj karijeri imao više od tisuću nastupa u više od dvadeset zemalja svijeta i u nekoliko stotina gradova i jedan je od najpoznatijih stand up komičara u regiji.

Četvrtak, 12.02.2015. u 20 sati

Predstava

„Ljepotica iz Leenanea“

Autor: Martin McDonagh

Redatelj: Segor Hadžagić

Igraju: Jelena Kordić Kuret, Sanda Krgo Soldo, Robert Pehar i Bojan Beribaka

Ljepotica iz Leenanea je crna komedija s elementima melodrame i horora, koja tematizira odnos usidjelice Maureen i njezine majke Mag koje žive na brdu u malom mjestu Leenaneu, na zapadu Irske u okrugu Galway, tamo gdje je mnoga ljeta kao dječak znao provoditi i sam autor – Martin McDonagh. U toj irskoj provinciji svatko zna sve o svakome, ali neke su tajne  ipak dobro čuvane. Svakodnevicu McDonaghovih dama sastavljenu od redovitih svađa potpuno preokrene neočekivani dolazak nekadašnjeg prijatelja koji se zaljubi u Maureen.

Martin McDonagh u ovoj priči kroz odnos majke i kćeri uspjeva prikazati sve objektivne i subjektivne okolnosti promašenog i nedosanjanog sna, osobnog, socijalnog i nacionalnog.

Subota, 14.02.2015. u 19 sati

Predstava

„Sve o ženama“

Autor: Miro Gavran

Redatelj: Robert Raponja

Igraju: Jelena Kordić Kuret, Nikolina Marić i Angela Bulum

Predstava „Sve o ženama“ vodi nas kroz pet različitih priča iz svakodnevnog života koje razumiju sve žene na svijetu. Vještim preplitanjem komedije i drame priča nam o prijateljstvu, karijeri,ljubavi, djetinjstvu i starosti.  Dvije sestre u svađi zbog jednog muškarca u kojega su obje bile zaljubljene, druge dvije žene povezane velikim prijateljstvom koje je ušlo u krizu zbog upada u njihov život treće žene, tri tajnice koje rade u istom poduzeću, tri djevojčice koje polaze isti vrtić, tri starije žene zajedno u istom domu.

Dođite i pogledajte vještu i brzu transformaciju tri glumice u petnaest likova kroz niz komičnih obrata.

Četvrtak 19.02.2015. u 20 sati / Narodno pozorište Mostar

Petak 20.02.2015. u 20 sati / Hrvatsko narodno kazalište Mostar

Premijera predstave

„Ajmo na fuka“

Autor i redatelj: Dragan Komadina

Igraju: Saša Oručević i Robert Pehar

„Ajmo na fuka“ je prvi je zajednički koprodukcijski projekt Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta u Mostaru. Predstava će premijerno biti odigrana dva puta: 19.02. u Narodnom pozorištu, a 20.02. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru.

Predstava govori o odnosu dvojice vojnika, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH). U osnovi  tematizira hrvatsko-bošnjački sukob, nudeći svojim idejnim referencama tako nužan prostor za teatarski relevantno otvaranje rana i trauma, ali samim tim i utire put njihovom zacijeljenju, razumijevanju i suočavanju s onim što se događalo.  Pri tome na najhumaniji mogući način, iz perspektive dva ratnika poziva na  međusobni dijalog i uvažavanje. Ona, kao i svaka predstava koja tematizira rat u svojoj je biti duboko antiratna. Riječ je o kazališnom projektu koji se prvi put nakon dvadeset godina izravno i otvoreno bavi hrvatsko-bošnjačkim sukobom, ispreplićući prošlost i sadašnjost, te  vrlo sugestivno i iskreno progovorajući o besmislu rata i razloga zbog kojih je vođen. 

Četvrtak, 26.02.2015. u 20 sati

Predstava

„Chick lit“

Autor: Damir Šodan

Redateljica: Tanja Miletić Oručević

Igraju: Jelena Kordić Kuret, Robert Pehar, Velimir Njirić Pšeničnik, Miro Barnjak, Nikolina Marić, Nedžad Maksumić, Diana Ondelj Maksumić, Igor Vidačković, Saša Oručević, Emir Spahić, Ivo Krešić, Angela Bulum i Ivan Skoko.

Šodanov „Chick lit“ je duhovita i ironična groteska hrvatskog jet-seta i presjek stanja svijesti hrvatskog tranzicijskog društva, koje odveć korespondira i s našom, bosanskohercegovačkom stvarnošću. Mladi bračni par, od kojih je suprug novopečeni tajkun i industrijalac, a supruga jedna od uspješnih chick lit spisateljica, priređuje party u povodu izlaska njene nove knjige.

Na partyju se pojavljuje cijela lepeza zanimljivih gostiju, koji se u dramskom rukopisu Damira Šodana promeću u arhetipove novouspostavljene društvene ljestvice. Paralelno s partyjem, ispred obiteljske vile prosvjeduju otpušteni uposlenici tvornice čiji je vlasnik suprug chick lit spisateljice. Kako party odmiče i pristižu novi gosti, postaje sve izvjesnije da će doći do sukoba „ulice“ s novopečenom aristrokracijom.

Tagovi:
tačno.net
Autor 5.2.2015. u 16:49