SDU BiH osuđuje politiku nacionalnih podjela

tačno.net
Autor 30.6.2016. u 14:20

SDU BiH osuđuje politiku nacionalnih podjela

Povodom izjave Dragana Čovića predsjednika HDZ-a BiH o nekim drugim paketima i razgovorima o kojima je razgovarao sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, s pravom se postavlja pitanje o kakvim se paketima i razgovorima radi.

Ako su HDZ i SDA u svojim tajnim pregovorima u vezi ustrojstva Grada Mostara, podijelile Federaciju BiH na dvije izborne jedinice ili na dva eniteta pa to kane provesti u parlamentu bio bi red da o tome obavijeste javnost, a ako se osjećaju odgovornim političarima bilo bi uputno o tome i pitati javnost odnosno birače šta o tome misle.

Nacionalističkim politikama u Bosni Hercegovini apsolutno odgovara ovakvo stanje ekonomske i socijalne osiromašenosti građana koji u potpunosti zavise od vlasti i njihovih dotacija sa budžeta. Ucjenjivanja entiteta RS u vezi evropskog puta BiH također odgovara HDZ-u i SDA-u koji svoje nesposbnosti sakrivaju iza političkih prepucavanja sa manjim BiH entitetom.

Bosna i Hercegovina se u međuvremenu nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nije pomakla ni milimetra i nije ispunila glavne uslove postavljene u reformskoj agendi. Međutim, neprincipijelni politički dilovi i podijele sfere uticaja su uvijek aktiuelni između SDA i HDZ.

SDU BiH osuđuje politiku vladajuće koalicije koja se i dalje bazira na pojačavanju nacionalnih podijela i razvrstavanju izbornih jedinica po principu vrijednosti glasa. Stoga, bilo kakav neprincipjelni dogovor i SDA i HDZ BiH bi bili dužni provijeriti na referendumu na kojem bi građani odlučili o tajnim političkim dogovorima Izetbegović-Čović.

SDU BiH traži od predsjedavajućeg predsjedništva Bakira Izetbegovića da izađe u javnost i potvrdi ili negira ove navode o paketima podijela Dragana Čovića ili se opet radi o jednoj retorici prije, a posve drugoj retorici poslije lokalnih izbora u BiH.

Tagovi:
tačno.net
Autor 30.6.2016. u 14:20

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija