Sedma silo, napustite Gebelsovu mašineriju, pišite istinito

Sedma silo, napustite Gebelsovu mašineriju, pišite istinito

U današnjem listu „Dnevni avaz„ iz pera novinarke M.S. piše o nekadašnjoj „perjanici“  industrijske proizvodnje, mostarskom Aluminiju, koji dijeli konačne otkaze radnicima.

Krajnje žalosno, smiješno i tragikomično, da današnji novinar posebno iz Mostara, može i da spomene neku „perjanicu„ znajući da je ista i bila lažna godinama i da je firma Aluminij poznata planetarna krađa državne imovine, leglo kriminala i lopovluka njenoga menadžmenta i saradnika i da je od lažnog „hercegovačkog diva“ posrnuli patuljak, sa gubicima od preko pola milijarde maraka.

Isto tako, ovaj i drugi novinari u Bosni i Hercegovini, moraju znati da je firma Aluminij leglo nacionalističke i ustaške diskriminacije radnika nehrvata, da je prema svome scenariju diskriminacije i zabranila povratak radnika Srba, Bošnjaka i nepodobnih Hrvata, na svoja radna mjesta prije hrvatske agresije, od strane HV i HVO, pod vodstvom HDZ-a i njihovih zagrebačkih mentora.

Od aprila 1997. godine kada je njihov „otac nacije„ Franjo Tuđman i zvanično označio početak obnovljenje proizvodnje u ovoj firmi sa izričitim naglaskom da je Aluminij strateški interes Republike Hrvatske, uz zapošljavanjem isključivo njihovih „zaslužnih„ bojovnika, nije to više niti bosansko-hercegovačka firma, niti narodna firma, već isključivo ustaška jazbina i nacionalističko leglo njihovih osvajača i uzurpatora.

Ako ovo i nije bilo jasno domaćoj vlasti, posebno kod Bošnjaka, trebalo je i moralo biti jasno svim domaćim novinarima, patriotima i slobodoumnim misliocima i piscima istinitih pisanih sadržaja u vezi Aluminija i svih događanja u njemu i oko njega.

Svi hrvatski mediji su mogli pisati što su htjeli i kako su im zacrtali tvorci njihovog agresorskog scenarija na ovu firmu, na grad Mostar i na ostale dijelove jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Nama, obespravljenim radnicima Srbima i Bošnjacima, kojima je zabranjen bio ulazak ili povratak u firmu, nisu čak i podijeljene dionice, koje ih sljeduju po principu radničkih prava iz ostvarenog radnog odnosa. Pitanje uvezivanja radnoga staža ili drugi vidovi obeštećenja za njih je misaona imenica, bez vidika i spoznaja. Svakako je ovo djelo lopovsko, kriminalne i diskriminatorske ujdurme, menadžmenta firme sa Mijom Brajkovićem, Ivom Bradvicom, Mladenom Galićem i inim saradnicima rukovodstva nacionalističke stranke HDZ-a sa Draganom Čovićem i ostalim čimbenicima, kao i njihovih „kumovima„ u Bošnjaka iz vlasti učesnika kriminalnog „aluminijskog kola„.

Na djelu je samo njihova briga za radnike Hrvate, koji su godinama uživali sva radnička prava u ovoj firmi, ne mareći o sudbinama naših obespravljenih radnika i njihovih porodica, kako bi se njima uvezao radni staž i izmirile nezarađene plate.

Po našem književniku Meši Selimoviću i romanu „Tvrđava„ sve su to  ulizice, kako ih je i lično opisao, koje se i dan danas iskazuju u djelima i likovima; Fadila Novalića, Nermina Džindića, Jelke Miličević i inih njihovih članova aktuelne vlade Federacije, koji odnekuda sa grbača naših građana Federacije, obezbjeđuju novac za isplate plaća i uvezivanjem staža „zaslužnim„ radnicima Hrvatima, koji su nijemo i slijepo sve ove godine posmatrale našu golgotu i očitu pljačku njihovog rukovodstva.

Kako sva njihova prljavština, te otpad nedoličan ljudskoga porijekla, svih učesnika u ovoj planetarnoj pljački firme i države i nas obespravljenih radnika, sa njihovim akterima ne bi izašao na površinu istinske spoznaje, isti u vladi Federacije se brinu da ne donose već zastarjelu odluku u nužnosti stečajnog procesa u firmi. Zašto i kako, dobro to oni znaju.

Bilo kakvi pregovori sa potencijalnim kupcima firme Aluminij, na veoma trulim temeljima i nepouzdanim saznanjima činjenog kriminala i lopovluka, svakako povlači i mnoge dubioze i nedoumice odnosa i ponašanja i države ove nam jedine, koja je već znatno opelješena, te treba i dalje da se osiromašuje na osnovama ovih diletantskih i nedobronamjernih procesa i partnerskih dogovaranja HDZ –SDA. Dokle, da li to neko zna?