Sergio Šotrić: Mi građani smo počeli čistiti smeće i korov ispred svojih vrata

Sergej Sergio Sotric
Autor 18.7.2019. u 12:12

Sergio Šotrić: Mi građani smo počeli čistiti smeće i korov ispred svojih vrata

Juče je počela naša privatna inicijativa – čišćenje Partizanskog spomen groblja.

Nakon što je nacionalni spomenik države Bosne i Hercegovine, 09.05. prošle godine, prilikom svečane manifestacije uz prisustvo zvaničnika i učesnika iz zemlje i svijeta, oficijelno predan na redovno održavanje i zaštitu (što je i obaveza grada Mostara, gradskih službi i za što su u gradskom godišnjem budžetu obezbjeđena sredstva), svjedoci smo nepoštivanja ovih profesionalnih obaveza, što je i uzrok trenutnoj zapuštenosti (korov, drača, trava, smeće itd.) Partizanskog spomen groblja u jeku turističke sezone.

Mi građani ne želimo čekati skrštenih ruku, da odgovorni konačno počnu raditi svoj posao (za koji su odlično plaćeni), niti želimo naš fokus usmjeravati na (prominentne) pojedince i udruženja (koji su proteklih dana na ovu temu davali izjave za medije), koji su bili uredno i prijateljski pozvani da se priključe obnovi Partizanskog spomen groblja (novemb. 2017. – maj 2018.), a koji se (na moju žalost) nisu odazvali.

Kao što reče jedan legendarni njemački fudbalski trener: “istina je na terenu”.
Istina je – Partizansko spomen groblje je prošle godine obnovljeno u svojim glavnim sadržajima (jedan manji dio posla bi u budućnosti još trebalo odraditi), tako da je za posjetioce iz cijelog svijeta ponovo zasjalo u svojoj punoj arhitektonskoj / umjetničkoj ljepoti. O obnovi Partizanskog spomen groblja (novemb. 2017. – maj 2018.) postoji bogata dokumentacija / arhiva kod nadležnih institucija i službi, kod “Centra za mir i multietničku saradnju Mostar” i kod “Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja” (čiji sam volonterski predsjednik bio od oktobra 2017. – do maja 2018. i koji je 09.05.18 – uspješnim završetkom započetog posla – zvanično prestao sa radom).

Obnovljeno Partizansko spomen groblje je zasjalo ljepotom i u oficijelnom video-spotu grada Mostara povodom kandidature za evropsku prestolnicu kulture.
Međutim, ovaj spomenik najviše kategorije, skoro godinu dana uopšte nije održavan, niti čišćen od nadležnih gradskih službi.
Istina je na terenu – Partizansko spomen groblje je danas zaraslo u draču, u korov, u travu – Partizansko spomen groblje je danas puno smeća.

Mi, obični građani, koji trenutno živimo u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, ne želimo prljave i zapuštene spomenike – turističke destinacije – u Mostaru!
Mi ne želimo smeće ispred svojih vrata!
Mi smo se organizovali – mi smo počeli čistiti ispred svojih vrata!
Troškove plaćamo iz svojih džepova…
Juče je počela naša privatna inicijativa – čišćenje Partizanskog spomen groblja.
O detaljima će javnost biti pravovremeo / transparentno informisana.

Građani imaju neosporno pravo aktivno raditi na uređenju i poboljšanju njihove životne okoline – građani imaju i obavezu zaštite državnih spomenika.

Svi, koji žele čistiti ispred svojih vrata – dobro su došli!

Sergej Sergio Sotric
Autor 18.7.2019. u 12:12

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija