Sergio Šotrić: VIRUS NIJE TAKO TEŠKO POBIJEDITI, KAO ŠTO JE TEŠKO POBIJEDITI MRŽNJU I NETRPELJIVOST PREMA DRUGIMA I DRUGAČIJIMA

Sergio Sotric
Autor 19.11.2020. u 11:52

Sergio Šotrić: VIRUS NIJE TAKO TEŠKO POBIJEDITI, KAO ŠTO JE TEŠKO POBIJEDITI MRŽNJU I NETRPELJIVOST PREMA DRUGIMA I DRUGAČIJIMA

Foto: Imago/Scanpix

Pri svemu ovome, ne želim zaboraviti ni moje bolno mostarsko iskustvo i saznanje, da je pandemija korona- virusa sigurno opasna, ali sigurno ne toliko opasna, koliko je opasna pandemija virusa iracioanlne mržnje i netrpeljivosti prema drugima i drugačijima.

Pise: Sergio Šotrić

U svrhu nezavisnog i objektivnog informisanja bosanskohercegovačke javnosti, iz zemlje u kojoj kao privrednik i društveno-politički aktivista i radnik djelujem skoro 30 godina, bez intencije da na čitaoce (na ovu temu) utičem sa mojim ličnim stavovima, te potaknut činjenicom da mediji u BiH (i na cijelom Balkanu) u većini slučajeva ne prenose potpunu/detaljnu sliku aktuelnih dešavanja u Njemačkoj, ovdje čitaocima želim ponuditi moj današnji reporterski servis, sa željom, da javnosti pružim na raspolaganje još jedan dodatni izvor informacija, u svrhu izgradnje sopstvenih stavova / individualnih mišljenja.

U srijedu 18.12.2020., u njemačkom Saveznom parlamentu (njem. “Bundestag”), na prijedlog Savezne vlade Velike koalicije (CDU/CSU + SPD) u hitnom/ubrzanom postupku, izglasan je dopunjeni zakon o zaštiti od infekcija (“Infektionsschutzgesetzes”). Zakon nosi oficijelni naziv: “Treći zakon za zaštitu stanovništva u slučaju stanja epidemije nacionalnih razmjera” (Njemački: „Dritte Gesetz zum Schutz der Bevölkerung bei einer epidemischen Lage von nationaler Tragweite“).

Ono što je možda interesantno, jeste podatak, ko je sve i kako glasao za usvajanje ovog zakona, koji je ovih dana dodatno snažno uticao na podjelu njemačkog demokratskog bića.

Za usvajanje ovog zakona, danas su glasale frakcije vladajuće koalicije (što je bilo i očekivano) Savezne vlade Angele Merkel (CDU – Krišćansko Demokratska Unija; CSU – Krišćansko Socijalna Unija; SPD – Socijaldemokratska Partija Njemačke), a njima se ovaj put u njemačkom Saveznom parlamentu priključila i opoziciona stranka zelenih (Bündnis 90/Die Grünen).

Protiv usvajanja ovog zakona su danas glasale frakcije opozicionih stranaka:

Ljevice (“Die Linke”), Alternative za Njemacku (“AfD”), Slobodne Demokratska Partija (“FDP” – koja je mnogima poznata kao partija legendarnog njemačkog Saveznog ministra Vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher-a), te svi nezavisni poslanici (njem. Fraktionslos).

Posebno brizantan podatak je, da se čak 10 parlamentaraca iz frakcija, koje su glasale za usvajanje ovog zakona, javno suprostavilo partijskoj disciplini (glasanje nije bilo anonimno), te da je ovih 10 parlamentaraca glasalo protiv usvajanja ovog zakona. Da stvar bude još interesantnija, 8 (od ukupno 10) parlamentaraca, koji su se suprostavili partijskoj disciplini u Saveznom parlamentu, su članovi Merkelove CDU/CSU, a po jedan od parlamentaraca dolaze iz SPD i iz zelenih. U grafici uz ovaj tekst nudim i detaljan pregled izglasavanja u njemačkom Saveznom parlamentu.

Neki analitičari navode, da još uvijek većina Nijemaca trenutno prihvata posljednju “ublaženu blokadu” („lock down light“) Angele Merkel u svrhu borbe protiv drugog talasa virusa korona. Međutim sve je više statistika iz drugih izvora, koji odražavaju drastičan pad akceptancije njemačkih građana prema saveznoj Vladi Angele Merkel i njenim mjerama borbe protiv pandemija. Iako još uvijek oko 63% Nijemaca rad njemačke savezne Vlade smatraju dobrim ili vrlo dobrim, ipak ovaj podatak treba uporediti sa napr. avgustom mjesecom, kada je ovaj procenat bio daleko veći i iznosio 78%, što znači da se radi o padu procenta zadovoljnih građana od čak 15% u vremenskom okviru od samo 2,5 mjeseca (Izvor: ispitivanje instituta za demoskopiju “Allesbach” po nalogu FAZ – “Frankfurter Allgemeinen Zeitung”).
I da za njemačke vlasti bude još gore, udio kritičara mjera borbe protiv korona-pandemije vlade Angele Merkel je u protekla 3 mjeseca narastao sa 15% (u avgustu mjesecu) na trenutno čak 28%.

Savezna Vlada, na čelu sa Angelom Merkel, smatra današnje usvajanje gore navedenog zakona neophodnim za svrsishodnije i efektnije suzbijanje pandemije, pogotovo sa stanovišta pravne sigurnosti. Ovdje je potrebno naglasiti, da su njemački ustavni sudovi (Savezni Ustavni sud i Ustavni sudovi pojedinačnih njemačkih saveznih država) donijeli čak preko 60 pravosnuznih presuda, obarajući time konkretne odluke, kako Savezne vlade, tako i odluke Vlada Saveznih država, a presude njemačkih Upravnih sudova i Viših upravnih sudova protiv dijela mjera i odluka njemačke exekutive su još mnogobrojniji.

Njemačke vlasti su zadnjih mjeseci skoro svakodnevno “dobivale crveni karton”, pravosnažnim presudama nadležnih sudova širom Njemačke, povodom tužbi građana i/ili privrednika, koji su njihove tužbe ulagali upravo protiv vladinih mjera borbe protiv korona- pandemije.

Sa upravo usvojenim, novim infekcionim zakonom, njemačka Savezna Vlada, vladajuće velike koalicije (GroKo) se nada, da u budućnosti neće morati “ići na popravni ispit”, presudama nadležnih njemačkih sudova.

Sa druge strane, kritičari ovog zakona smatraju, da ovaj zakon omogućava vladi previše ovlaštenja i da opasno ugrožava osnovna ljudska i građanska prava (koja su regulisana njemačkim Ustavom) bez odobrenja parlamenta. Stranka krajnje desnice “Alternativa za Njemačku” (AFD) čak je uporedila nacrt ovog zakona sa zakonom iz 1933. godine, kojim je otvoren put nacističkoj diktaturi.

I pored oficijelne zabrane demonstracija 18.11.20 od strane berlinske policije i nadležnih upravnih organa, pored bezbrojnih medijskih izvještaja o zabrani ovih demonstracija, pored zatvaranja prilaznih puteva prema Brandeburskim vratima policijskim kordonima, pored pojedinačnih hapsenja demosntranata itd. izgleda da ništa nije moglo spriječiti jedan dio demonstranata, koji su se od ranog jutra okupili upravo ovdje – u neposrednoj blizini njemačkog Saveznog parlamenta.

Nekoliko hiljada demosntranata, su se (na samo njima znane načine) uspjeli probiti kroz policijske blokade/kordone i zatvorene prilaze centru Berlina, gdje su lupali u šerpe, duvali u zviždaljke, pjevali njemačku nacionalnu himnu itd. u znak protesta zbog planova kancelarke Angele Merkel, da vlada usvajanjem novog “zakona za zaštitu od infekcije” dobije šira ovlaštenja za sprovođenje mjera blokade s ciljem suzbijanja širenja korona-virusa.

Demonstranti u najvećem broju nisu nosili maske niti su poštovali socijalnu distancu. Policija je postavila kordon kako bi spriječila demonstrante da dođu do zgrade Saveznog parlamenta.

Nakon par sati, iz zvučnika njemačke policije počela su se nizati obavještenja, da su demonstracije završene (da se prekidaju), te da se gradjani pozivaju da se raziđu kućama. Međutim, niti verbalni uputi, niti molbe, niti neke druge mjere (pendreci, suzavci, pojedinacna hapšenja itd.), ne donose opipljive rezultate, što berlinsku policiju dovodi do stava, da je neminovno uvođenje prisile vodenim topovima protiv građana. Ovaj potez je kasnije od mnogih opozicionih političara okarakteristisan kao vrlo neprimjeren i potpuno nepotreban.

Iskustvo nam govori, da bi najkasnije uvođenjem vodenih topova u „igru“, trebalo očekivati, da se većina demnosntranata počne udaljavati sa mjesta demonstriranja. Međutim, ne ovaj put – velika većina demonstranata ovaj put ne pokazuje pretjerani strah od vodenih topova, demonstranti se uklještuju međusobno (ruka u ruci) praveći time živi zid, demonstranti iako polijevani hladnom vodom ovog novembarskog dana, ne žele napustiti mjesto održavanja demonstracija.

Slijedi višesatno nagurivanje demonstranata sa policijom i policije sa demonstrantima, slijede ružne scene na ulicama Berlina (kojih zadnjih 8 mjeseci uopste nije manjkalo), slijede mnogobrojna hapšenja uz lakše i teze povrede u redovima policajaca, kao i u redovima demonstranata.

Nakon izglasavanja novog zakona u njemačkom Saveznom parlamentu, zakon je isti dan, po neuobičajeno hitnom postupku, izglasam i u drugom domu parlamenta – Saveznom vijeću (njem. “Bundesrat”), a urgentnost je dostigla vrhunac činjenicom, da cak i Predsjednik Njemacke – Frank Walter Steinmeier – nije želio ni da prespava, nije želio da čeka ni trenutka, nego je i on ovaj zakon potpisao po hitnom postupku, iako se prilikom njegovog potpisa noć bila uveliko spustila na ulice Berlina.

Nije mi poznato, da je bilo koji zakon u parlamentarsnoj proceduri Savezne Republike Nkjemačke u proteklih 30 godina, potpisan u ovako hitnoj proceduri, tako da je čak isti dan izglasam od obadva doma njemačkog Parlamenta, te istog dana potpisan od njemačkog Predsjednika.

Time je ovaj zakon, formalno-pravno, stupio na snagu od četvrtka 19.11.2020.

Da li će ovaj zakon u budućnosti “položiti ispit” i pred vrhovnim njemačkim Ustavnim sudom (u slučaju mogućih tužbi građana i/ili privrednika), ostaje da se vidi, ali ono što već danas možemo reći – današnji dan sigurno nije doprinio premošćivanju barijera između dijelova njemačkog društva, sa ciljem ujedinjenja i opštedruštvenog konsenzusa u borbi protiv pandemije.

Nama Bosancima i Hercegovcima ostaje samo, da Nijemcima iskreno poželimo što skoriji izlazak iz ove društveno-političke krize, te da se nadamo, da neće praviti greške, koje smo napr. mi u Bosni i Hercegovini u prijašnjim krizama prečesto pravili, birajući put konfrontacije, umjesto puta opštedruštvenog konsenzusa.

Naravno, kako Nijemcima, tako i Bosancima i Hercegovcima i svim stanovnicima naše zajedničke planete, možemo samo zaželjeti, da se što prije – zajedničkim snagama – nađemo na strani pobjednika protiv korona- virusa.

Pri svemu ovome, ne želim zaboraviti ni moje bolno mostarsko iskustvo i saznanje, da je pandemija korona – virusa sigurno opasna, ali sigurno ne toliko opasna, koliko je opasna pandemija virusa iracioanlne mržnje i netrpeljivosti prema drugima i drugačijima.

Ubijeđen sam, da ćemo pandemiju korona- virusa uspjeti pobjediti u toku 2021. godine.

Volio bih, da tako brzo pobijedimo i virus iracionalne mržnje i netrpeljivosti prema drugima i drugačijima – našim sugrađanima – u Bosni i Hercegovini.

Linkovi:
https://www.facebook.com/100001761291389/videos/pcb.3474786389256703/3474784449256897/

https://www.facebook.com/100001761291389/videos/pcb.3474786389256703/3474785075923501/

https://www.facebook.com/100001761291389/videos/pcb.3474786389256703/3474785502590125/

Sergio Sotric
Autor 19.11.2020. u 11:52