Sindikati HN kantona podržali građanski bunt, ali osuđuju nasilje

tačno.net
Autor 11.2.2014. u 12:34

Sindikati HN kantona podržali građanski bunt, ali osuđuju nasilje

Nezadovoljstvo koje su građani iskazali na protestima širom Bosne i Hercegovine posljedica su nagomilanih socijalnih problema koje su prouzrokovale vlasti u Bosni i Hercegovini, rečeno je na današnjoj press konferenciji Sindikata Grada Mostara, Sokola, Žitoprometa, državnih službenika i namještenika, Aluminija, osnovnih i srednjih škola i sindikata Šuma Herceg Bosne

Nezadovoljstvo koje su građani iskazali na protestima širom Bosne i Hercegovine posljedica su nagomilanih socijalnih problema koje su prouzrokovale vlasti u Bosni i Hercegovini, rečeno je na današnjoj press konferenciji Sindikata Grada Mostara, Sokola, Žitoprometa, državnih službenika i namještenika, Aluminija, osnovnih i srednjih škola i sindikata Šuma Herceg Bosne, prenosi Anadolu Agency (AA).

„Imamo imena i prezimena ljudi koji su nas doveli do prosjačkog štapa. Preko 1.000 stranica materijala dostavili smo organima istrage i još niko nije odgovarao za počinjeni kriminal“, pored ostalog istakla je predsjednica sindikata Šume Herceg-Bosne Mirjana Zovko.

„Često se govori kako je Mostar ključ problema, pa s tim u vezi predlažemo da počnu sa istragama korupcije u Mostaru“, poručio je Zdravko Ćorić, predsjednik Sindikata Aluminija.

On je ustvrdio kako su tužiteljstva postala privatne firme vladajućih stranaka, te da to može i dokazat. U prilog toj tvrdnji, nastavio je kako niži sudski organi ne poštuju Odluke suda u Strazburu, niti viših sudskih instanci.

Osvrnuvši se na materijalu štetu koja je počinjena u petak tokom protesta Ćorić je rekao kako je višu štetu Aluminijskom kombinatu napravio Dragan Čović već oni koje nazivaju huliganima.

Jakiša Stančić obraćajući se ispred sindikata državnih službenika i namještenika je osudio vandalska ponašanja, ali i ponašanja političara koji su stvorili ambijent nezadovoljstva.

Josip Milić, koji se u svom obraćanju više referirao na političku biografiju Dragana Čovića, u kojoj je bio i komunista, a Milić optuživan da je saradnik Franje Tuđmana, odbacio je tvrdnje da val nezadovoljstva ima ikakav nacionalni predznak.

Sindikati su se pridružili zahtjevima demonstranata za smjenu vlasti, ali na zakonski, regularan način.

„Sindikati neće odustati da dođu do svojih prava“, zaključili su na kraju.

tačno.net
Autor 11.2.2014. u 12:34