Skandalozno: Agencija za privatizaciju HNK ustanovljava ”Poslovnu tajnu” i sprječava objavu podataka o privatizacijama!

tačno.net
Autor 7.7.2014. u 15:08

Skandalozno: Agencija za privatizaciju HNK ustanovljava ”Poslovnu tajnu” i sprječava objavu podataka o privatizacijama!

Na narednoj sjednici Upravnog odbora Agencije za privatizaciju HNK, zakazanoj za utorak (08.07.) u 10:00 sati naći će se ”Pravilnik o zaštiti podataka i poslovnoj tajni Agencije za privatizaciju HNK”. Imajući u vidu da je prvo Vlada HNK, a zatim i Skupština HNK obvezala Agenciju za privatizaciju na objavu svih privatizacijskih ugovora, donošenje takvog pravilnika i njegova retroaktivna primjena je pokušaj Agencije za privatizaciju da spriječi objavu dokumenata o privatizaciji javnih preduzeća.

Pravilnik koji sprječava otkrivanje privatizacijskog kriminala

Agencija za privatizaciju je ranije odbila da objavi detalje privatizacijskih ugovora koji bi mogli rasvijetliti eventualne kriminalne radnje u privatizacijama koje su uništile javna preduzeća od kojih je Hercegovina živjela.

Podsjetimo, Vlada HNK je na inicijativu ministra privrede Amera Zagorčića krenula u obračun s privatizacijskim kriminalom Zaključkom od 29.08.2013. koji je ostavio rok od 180 dana Agenciji za privatizaciju HNK da objavi sve dokumente iz procesa privatizacije državnih preduzeća, njihove anekse i sporazume o raskidu ugovora. Zbog odbijanja provedbe Vladinih zaključaka, ministar Zagorčić je kantonalnoj Vladi poslao zahtjev za smjenu rukovodećih ljudi Agencije, no Vlada o tome još nije raspravljala.

Namjera Agencije za privatizaciju HNK da tek sada, nakon toliko godina postojanja, potpuno se suprotstavljajući važećim nalozima svog osnivača – Vlade i Skupštine HNK, donese pravilnik kojim se onemogućuje objava privatizacijskih ugovora prikazuje jasnu namjeru da detalji o privatizaciji koji bi otkrili eventualne kriminalne radnje nikada ne ugledaju svjetlo dana.

Svoj položaj skupo naplaćuju

Na sjednici Upravnog odbora u utorak također će biti govora o Pravilniku o platama i naknadama kojim Agencija sama sebi određuje plate i položajni dodatak od 20% skoro svim uposlenicima, kao što i daje naknadu za prevoz na posao vlastitim automobilom u visini od 1.5 karte za datu relaciju.

tačno.net
Autor 7.7.2014. u 15:08