Slava zločinu: HDZ i satelitske stranke odbacile Haški sud i međunarodni pravni poredak

tačno.net
Autor 26.1.2019. u 16:15

Slava zločinu: HDZ i satelitske stranke odbacile Haški sud i međunarodni pravni poredak

Uprkos presudi Haškog tribunala u slučaju šestroke tzv. Herceg-Bosne i presude koja je istakla udruženi zločinački poduhvat, HNS je u svojoj deklaraciji odbacio presudu iz Haga.

U deklaraciji se, između ostalog, navodi:

“Hrvatsko vijeće obrane vodilo je pravedan i legitiman, obrambeni, a ne osvajački rat u kojem je branilo teritorij na kojem živi hrvatski narod unutar međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine. Temeljne vrijednosti Domovinskog rata su sloboda, vladavina prava, mirotvorstvo s nacionalnom ravnopravnošću i poštovanje prava čovjeka. U skladu s temeljnim načelima pravednosti i građanske solidarnosti, u okviru materijalnih mogućnosti osigurati svim hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih i stradalnicima Domovinskog rata, punu zaštitu, dostojanstvo i skrb.

Radi dostojanstva Domovinskog rata pravosuđe u Bosni i Hercegovini dužno je procesuirati sve slučajeve pojedinačnih ratnih zločina i svih drugih zločina počinjenih u ratu, strogo primjenjujući načela individualne odgovornosti i krivnje. Odlučno se suprotstaviti selektivnim i tendencioznim optužnicama po zapovjednoj odgovornosti prema zapovjednicima Hrvatskog vijeća obrane. Na taj način čuvamo moralni dignitet hrvatskoga naroda štitimo čast, ugled i dostojanstvo svih branitelja i građana koji su sudjelovali u obrani Bosne i Hercegovine. Odbacujemo kvalifikacije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o udruženom zločinačkom pothvatu koje se neutemeljeno i nepravedno pripisuju Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj Republici Herceg Bosni i Hrvatskom vijeću obrane.

Takva zlonamjerna kvalifikacija se, na žalost, koristi za pokušaj ostvarenja ratnih ciljeva jedne od strana u ratu u Bosni i Hercegovini i eliminiranja hrvatskog naroda kao političkog subjekta u Bosni i Hercegovini. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije bio pozvan u predmetu ‘Prlić i drugi’, niti je on uopće pozvan, kako je i sam presudio 2007. godine, da odlučuje o pitanjima državne odgovornosti, jer je njegova nadležnost kaznena i proteže se samo na pojedince”, navodi se između ostalog.

Nejasno je na koji način HNS vidi i zamišlja reforme na koje se poziva, ako ignoriše presudu Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije koji je osnovan od strane Vijeća sigurnosti UN-a 1992. godine.

tačno.net
Autor 26.1.2019. u 16:15