Stav GS-a Mostar o Uniji studenata Univerziteta “Džemal Bijedić”

tačno.net
Autor 20.4.2017. u 15:02

Stav GS-a Mostar o Uniji studenata Univerziteta “Džemal Bijedić”

“Unija studenata svakog univerziteta treba da bude mjesto na kojem će se odabrani studenti od strane svih studenata tog univerziteta boriti za njihova prava. Svako drugo tumačenje Unije studenata je potpuno pogrešno, jer je to jedina ispravna definicija. Nažalost, na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru Unija studenata predstavlja produženu ruku SDA stranke, odnosno studente koji su odabrani za ovu poziciju jer su upravo članovi SDA. U principu, njihov glavni zadatak je da aminuju sve ono što profesori, članovi iste stranke, ili pak Vlada FBiH ili kantonalna vlada odluče. Nažalost, odluke koje Vlada donosi često su na štetu studenata, koji ni krivi ni dužni ispaštaju.

Jedna od posljednjih stvari koja se desila jeste integracija Univerziteta, zbog koje je postavljen i moratorij na primanje novih kadrova. Ovo se desilo dosta tiho i rijetko ko je opazio da se ovo događa. Integracija je donijela veliku štetu svim organizacijskim jedinicama koje su izgubile pravni status. S druge strane, moratorij koji je postavljen onemogućio je prijem zlatnih studenata Univerziteta “Džemal Bijedić”, pa isti, po završetku studija, umjesto da budu zadržani na poziciji asistenta, bivaju otpušteni, i prepušteni samo sebi. Zar nije sramota da najbolji studenti ovog Univerziteta ne budu pozvani u radni odnos.

Još gore je što je taj moratorij selektivne prirode, pa tako na nekim fakultetima unutar Univerziteta u radni odnos bivaju pozvani članovi stranke SDA, koji su sa daleko nižim prosjekom u odnosu na najbolje studente ovog Univerziteta.

S druge strane, Univerzitet i država plaćaju doktorate asistentima, koji po 15 godina doktoriraju, i čiji izbor u zvanje se produžava i po dva puta.

Nažalost, ovo jako malo ljudi zna, jer Unije studenata se ne bori za prava studenata, nego se bori da stranka SDA i dalje vlada u svim sferama društva. To je i logično, kada članovi ove stranke ergo Unije studenata, imaju zagarantovanu fotelju po završetku svog mandata u Uniji.

GS Mostar oštro osuđuje ovakvo ponašanje, jer u nauci nije dozvoljeno da se barata sa trivijalnostima, a prava studenata se moraju uvijek da poštuju, jer studenti su naša budućnost”, stoji u saopćenju GS Mostar.

Tagovi:
tačno.net
Autor 20.4.2017. u 15:02