Stiže li pravda za Mostarce: Podignuta optužnica za veliki broj ratnih zločina na području Mostara

tačno.net
Autor 17.12.2014. u 21:46

Stiže li pravda za Mostarce: Podignuta optužnica za veliki broj ratnih zločina na području Mostara

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Mile Puljića, rođenog 1954. u Stocu, nastanjen u Mostaru, državljanina BiH i Hrvatske, zbog počinjenog kaznenog djela zločin protiv čovječnosti.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH i sukoba između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika 2. bojne 2. brigade HVO-a na području Mostara, u okviru širokog i sitematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava.

On se tereti da je sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, u okviru kojeg su počinjeni ratni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Navedeni zločini su počinjeni prisilnim nestancima, protupravnim lišavanjem slobode Bošnjaka i zatvaranjem u zatvore i logore, izvođenjem civila iz logora na prinude radove, na liniji fronta i u živi štit, kao i protjerivanjem žena, djece i staraca, koji su nakon toga nezakonito zatočeni na raznim lokacijama, te prisilno premješteni na teritorij pod kontrolom Armije BiH.

U okviru počinjenja ovih zločina, izvođenjem nezakonito zatočenih Bošnjaka iz logora Heliodrom i drugih objekata za zatočenje na prinudne radove na crti bojišnice, tjeranjem u živi štit i zlostavljanjem na druge načine, ubijeno je 11 žrtava bošnjačke nacionalnosti, više od 70 žrtava je ranjeno, a dvije osobe su odvedene u nepoznatom smjeru, otkada im se gubi svaki trag, da bi nakon rata bili pronađeni i ekshumirani njihovi posmrtni ostaci.

U optužnici se navodi da je iz logora Heliodrom i drugih lokacija, u više navrata, na prisilne radove odvođeno od nekoliko desetina, pa do više od 100 nezakonito zatočenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Zločinima opisanim u optužnici oko 15 žrtava bošnjačke nacionalnosti bilo je fizički zlostavljano i mučeno na ponižavajuće načine, od strane pripadnika 2. bojne 2. brigade HVO, kojom je zapovjedao optuženi.

Radi se o vrlo opsežnoj optužnici, koja se odnosi na veliki broj ratnih zločina počinjenih tijekom 1993. i 1994. godine, nad više stotina žrtava bošnjačke nacionalnosti.

Uz optužnicu, sudu je proslijeđen opsežan dokazni materijal sa više stotina dokaza, a predloženo je pozivanje 85 svjedoka optužbe i dva stručna vještaka, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Bljesak.info

tačno.net
Autor 17.12.2014. u 21:46

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija