Stočani dokazali da je moguće: Izbori slobodni i pošteni!

tačno.net
Autor 20.2.2017. u 10:19

Stočani dokazali da je moguće: Izbori slobodni i pošteni!

“Ponovljeni izbori u opštini Stolac su protekli slobodni i pošteno, uz jedan incident i nekoliko uočenih nepravilnosti. Građani i građanke Stoca su pokazali da je moguće imati slobodne i poštene izbore. Ohrabruje podatak da je izlaznost nadprosječna za izbore u Bosni i Hercegovini i iznosi 75,57%.

Incident se dogodio na biračkom mjestu broj 176A007 (Dom Bobanovo) gdje je osoba u alkoholiziranom stanju ušla na biračko mjesto i verbalno vrijeđala posmatrača Koalicije ”Pod lupom”. Nakon intervencije policijskih službenika, osoba je udaljena sa biračkog mjesta, a ovaj slučaj evidentiran od strane biračkog odbora.

Nepravilnosti koje su evidentirane tokom cijelog izbornog dana su fotografisanje glasačkog listića na jednom biračkom mjestu, pomoć pri glasanju od strane neovlaštene osobe, porodično glasanje i pokušaj izbnošenja glasačkog listića sa biračkog mjesta. Navedene nepravilnosti su na vrijeme spriječene, dok su posmatrači Koalicije uložili tri primjedbe biračkim odborima tokom cijelog izbornog dana.

Svih 20 biračkih mjesta je zatvoreno do 19:15 sati. Na 19 od 20 biračkih mjesta svi članovi biračkog odbora su bili prisutni tokom zatvaranja biračkih mjesta.

Na sedam biračkih mjesta su primijećeni slučajevi takozvanog ,,porodičnog glasanja“, od kojih je važno istaći biračko mjesto 176A017 gdje je zabilježeno čak 15 slučajeva porodičnog glasanja, na šta je uložena također primjedba. Na ovom biračkom mjestu je zabilježen i jedan slučaj da je biraču dozvoljeno da glasa bez prethodne provjere identifikacionog dokumenta.

Na šest biračkih mjesta primijećen je bar jedan slučaj da jedna osoba pruža pomoć većem broju birača pri glasanju. Zabrinjava podatak da su birači na 45% posmatranih biračkih mjesta vraćeni sa biračkog mjesta jer nisu bili na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska.

Koalicija poziva nadležne izborne komisije da razmotre sve zaprimljene primjedbe posmatrača u što skorijem roku u cilju poštivanja izborne volje birača.

Koalicija zahvaljuje svim izbornim tijelima, domaćim i međunarodnim posmatračima i političkim subjektima na saradnji, kao i građanima i građankama koji su iskoristili svoje demokratsko pravo na glasanje. Koalicija će sutra u 12:00 sati objaviti saopštenje o procesu brojanja glasova za načelnika i općinsko vijeće”, stoji u saopćenju.

Tagovi:
tačno.net
Autor 20.2.2017. u 10:19

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija