Stručni seminar “Software or hardware!? What about both?”

Azra Turkić
Autor/ica 10.4.2017. u 09:44

Stručni seminar “Software or hardware!? What about both?”

Tehnički klub Univerziteta „Džemal Bijedić”- BEST Mostar organizira međunarodni stručni seminar “Software or hardware!? What about both?” koji će se održati u Mostaru od 21. do 30. aprila 2017. godine.

Učešće na seminaru je izuzetna prilika IT studentima širom Evrope za unapređenje i izučavanje vještina u području njihove struke. Studenti će tokom seminara imati priliku da grupnim radom na zadanom projektu nauče osnove vezane za najnoviji trend u IT svijetu, IoT (Internet of Things), koji nam omogućava povezivanje različitih uređaja i senzora, te lakše upravljanje njima. Učesnici će u svom radu koristiti Arduino kao jedan od najčešće korištenih tehnologija za razvoj IoT aplikacija. Svoje zadatke će obavljati putem radionica, a sva znanja koja im budu potrebna za određenu radionicu će dobiti na predavanjima.

Generalni akademski partner seminara je mlada IT kompanija “Meta Software Solutions”, te vjerujemo da će ovo partnerstvo osigurati kvalitetan akademski dio. Tokom 10 dana seminaru će prisustvovati 10 studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ i 21 student iz različitih gradova Evrope, od Madrida do Moskve. Samim tim ovaj događaj postaje idealna prilika za upoznavanje različitih kultura i predstavljanje Mostara u najboljem svjetlu. Učesnike ne očekuje samo akademski dio, nego i kulturno-socijalni aspekt koji će ih upoznati s Mostarom i njegovom okolinom.

“Software or hardware!? What about both?” je četvrti po redu događaj ovog karaktera u pet godina postojanja BEST Mostara. Na ovaj način BEST Mostar želi da doprinese komplementarnom obrazovanju studenata i daljem razvoju njihove profesionalne karijere.

BEST Mostar je prva i jedina organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je postala član Evropske organizacije studenata tehnike – BEST (Board of European Students of Technology), koja djeluje na 94 univerziteta u 32 države Evrope. To je volonterska, neprofitna i apolitička studentska organizacija koja studentima Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru pruža mogućnost dodatnog stručnog obrazovanja, kontakta sa budućim poslodavcima, rada u međunarodnim timovima, usavršavanja organizacijskih vještina, upoznavanja različitih kultura, te njihovo razumijevanje i razvijanje tolerancije.

Tagovi:
Azra Turkić
Autor/ica 10.4.2017. u 09:44