Svetlana Broz: UBIJANJE ČESTITOSTI

Svetlana Broz
Autor 31.5.2020. u 22:37

Svetlana Broz: UBIJANJE ČESTITOSTI

Foto: klix

Ima li uopšte smisla pisati o starom, proverenom, nažalost neretko uspešnom, kažu udbaškom načinu uništavanja ličnosti, danas umnogome olakšanom medijima u vlasništvu uništitelja po plaćenom nalogu vlasnika iz senke i društvenim mrežama na kojima dežurni šakali prate svoje medijske mogule i političke nalagodavce i na njihov mig glođu kosti već odstreljene žrtve? Ukoliko je žrtva ipak žilavija i ne padne prvog dana, šakali će joj danima, nedeljama, mesecima, a nekada i godinama živoj otkidati i komade mesa. Pozivanje na linč i ubistvo, pored govora mržnje, koji je sam po sebi krivično delo, predstavlja takođe krivično delo na koje bi po zakonu trebalo da reaguje nadležni tužilac. Kada bi u državi bilo nezavisnog tužilaštva…

Svedoci smo već decenijama medijskih hajki na pojedince koji bi svojom čestitošću zasmetali moćnicima iz različitih sfera: od političara, preko klera do različitih interesnih grupa, na Zapadnom Balkanu, nekako po pravilu, fašističke provenijencije. Svedoci smo beskrupuloznih napada putem medija i mreža u kojima se ne libe uključivati potpuno privatne detalje iz života napadnutog, a znajući da to najviše boli uključuju roditelje, decu, supružnike, sestre, braću, praroditelje… Za njih nema svetinje privatnosti, njima je sve dozvoljeno, jer znaju da za njih ne važe zakoni, a da su na njihovoj strani i nadležna tužilaštva, neretko i policija, a po pravilu i sudije…

Pre osam godina, kada je Štefica Galić napaduta fizički u Ljubuškom, nakon premijere filma Neđo od Ljubuškog, za dva sata pozivu NVO Gariwo odazvalo se preko 500 nevladinih organizacija iz BiH i dalo podršku otvorenom pismu tužiocu F BiH. Pismo je prenela većina medija, federalni tužilac nije glavu okrenuo, ali je zato danas u Ustavnom sudu BiH, kantonalni tužilac nije našao za shodno da reaguje, a po privatnim tužbama Galićeva je izgubila sve sporove sa lokalnim portalima, jer je sudija našao da laži, pozivi na linč, silovanje i ubistvo nisu klevete i uvrede, nisu ni govor mržnje, već se radi o kritičkom mišljenju i vrijednosnim sudovima!

E, baš zato ima smisla i mora se pisati, danas kada je meta napada istih portala i njihovih vazala na mrežama niko drugi nego mladi novinar N1 TV, Nikola Vučić, koji se drznuo sarkastično pitati nakon što je deo zapadne Hercegovine sam sebe proglasio korona-free zonom, hoće li uskoro biti i proglašenje fascizm-free zone. To ih je pogodilo, a kažu da istina najviše boli. I dočekaše odstrelitelji da im mladi Vučić dâ povod. A uzrok je zapravo to što je Vučić već u srednjoj školi započeo svoj aktivizam protiv svakog nacionalizma i borbu za ljudska prava. I sve to u Mostaru. Kada je maturirao, manje poznat je detalj da je u toku leta pohađao Školu građanske hrabrosti koju je organizovala NVO Gariwo, bio je u poslednjoj generaciji i mogli smo jasno zaključiti da je među 550 polaznika bio najangažovaniji, najtalentovaniji za žurnalistiku i veoma otvoren za učenje. Istovremeno bio je direktan i nedvosmislen borac za ljudska prava.

Poslednjih šest meseci vodi gledan talk show Izvan okvira na N1 TV iz sarajevskog studija i iz nedelje u nedelju sa sagovornicima diskutuje o najvitalnijim i najbolnijim temama bh. društva, pa je fašizam tu neizbežna tema. To fašistima smeta, pa su samo čekali rečenicu zbog koje će pucati iz svih oružja. Da ga zaustave. Da im prestane svake sedmice stajati na žulj.

A ne znaju da je Nikola tek počeo. I da neko ko sa devetnaest godina ima zrelost i čvrstinu tridesetogodišnjaka, sa dvadeset četiri ne može biti zaustavljen. Ničim!

Svetlana Broz
Autor 31.5.2020. u 22:37