Traži se ‘nepoznati’ napadač na Huseina Oručevića a fotografije mu objavljene prije 7 dana

Štefica Galić
Autor 25.6.2019. u 10:46

Traži se ‘nepoznati’ napadač na Huseina Oručevića a fotografije mu objavljene prije 7 dana

Napadač na Huseina Oručevića je suvozač u crvenom golfu

Još uvijek se traga za osobom koja je napala mostarskog aktivistu i novinara Huseina Oručevića iako su fotografije počinioca objavljene na društvenim mrežama prije sedam dana. 

Aktivista mreže Naše društvo i novinar Abraš radija Husein Oručević napadut je verbalno od strane dvije osobe upućujući mu prijetnje i pogrdne riječi na parkingu iza Gradske vijećnice u Mostaru prije sedam dana.

“Nisam se odmah osvrtao, ali kako salva uvreda nije prestajala, uzeo sam diktafon i stavio svoju akreditaciju dopisnika poljskog radija, prišavši tim osobama i zatraživši od njih da u mikrofon kažu, odnosno, ponove to što su rekli. Nakon toga je jedan od njih uzeo bocu vode i prosuo je po meni i diktafonu, koji mi je u potpunosti oštećen” – ispričao je Oručević, prijavio potom napad u Policijsku upravu Mostar.

Razgovarali smo sa portparolom Mupa HNK Ljudevitom Marićem:

“Mi smo jučer odgovorili email-om njegovoj organizaciji. MUP kao institucija osuđuje sve napade na novinare. Prije dva tjedna imali smo napad na Melihu Smajkić novinarku Avaza gdje smo je savjetovali da prijavi napad koji je ona i prijavila. Što se tiče gospodina Oručevića taj čovjek ga je verbalno napao tu nije bilo fizičkog kontakta. Mi smo prvo sumnjali na jednu osobu ali ta osoba nije i sad tragamo za drugom osobom koja je vjerovatno počinitelj tog prekršaja kako bi mu uručili prekršajni nalog pri javnom redu i miru.

Još sa sigurnošću ne znamo ko je počinitelj je je tu bilo gužve tako da se ne može jasno vidjeti na nekim istražnim radnjama koje mi poduzimamo ali uglavnom mi ćemo doći do njega. Mi smo zaprimili prijavu gosp. Oručevića i odmah smo počeli raditi tu prijavu. Poduzete su sve mjere i radnje koje nalaže Zakon o javnom redu i miru tako da ćemo ustrajati u tome. Mi kao i ministar osuđujemo svaki napad na novinare. Mi smo tu rigorozni.”

“Ime osobe koja me je napala mi je poznato od prvog dana, mnogobrojni svjedoci su je identificirali, stoga ova igra ignoriranja istine još više brine i govori o dubokoj umješanosti svih struktura vlasti u nered koji Mostarom vlada godinama”, istakao je Husein Oručević.

Napadač je suvozač u crvenom golfu

Mnogi uposlenici i uposlenice Gradske uprave Mostara (Vijećnica) promatrali su napad na mene na parkingu iza zgrade. Napao me je visok, prosijed čovjek, kojeg osobe zaposlene u Vijećnici zasigurno dobro poznaju. Bez reakcije zaklanjali su prozore zastorima, kao miševi u rupe su se skrili. Volio bih vjerovati da ima i onih hrabrih među njima koji će mi javiti o kome se radi, ko je ta osoba iz njihovog najbližeg radnog okruženja koja me je verbalno napala, vrijeđala, vodom zalila, snimač uništila!

U izvještaju gdina Marića nije pomenut vozač crvenog golfa imenom Mile. Uposlenik JP Parkovi ujedno je i saučesnik u napadu, pošto je “osoba za kojom tragaju” ušla u golf, sjela i naredila Mili iz Parkova da vozi. Ako Mile nije poznavao napadača, onda se jednostavno desila otmica – naređenje i prijetnja vazaču Parkova da se odveze sa mjesta dešavanja, što mi se čini posve nemoguće. Vozaču Parkova je “osoba za kojom tragaju” ušla u auto, pa predpostavljam da mu je bila poznata i od ranije. Na parkingu su razgovarali o problemima na Deponiji. (informacija koju sam dobio u telefonskom razgovoru sa vozačem golfa Milom koji je me narednego dana u jutarnjim satima nazvao i prepričao cijeli slučaj) U to vrijeme (18. juna nešto iza 09 sati) održavao se sastanak u Vijećnici. “Osoba za kojom tragaju” i vozač Parkova našle su se na parkingu Vijećnice navjerovatnije iz istih razloga. Uposlenik Parkova je dovezao kolegicu na pomenuti sastanak. Što li je na parkingu radila “osoba za kojom se traga”? Možda isto dovezla nekoga na sastanak??? – objavio je Oručević na svom FB profilu nakon što je od napada prošlo više od 48 sati, a od policije nije dobio nikakvu informaciju.

Husein Oručević i mreža “Naše društvo” javnost obavještavaju godinama o komunalnom neredu u Mostaru, ignoriranju i neradu Gradske uprave, nekontroliranom trošenju novca za održavanje čistoće javnih prometnih površina, cesta, zbrinjavanje pasa lutalica, odvodnje oborinskih voda s javnih površina, prisutnosti otrova u mulju na prečistaču otpadnih voda u Mostaru, deponiji Uborak….

Neodgovornost za napade na svaki normalni ljudski aktivizam traje decenijama u Mostaru i dodatno decivilizira ionako silom zatrovan prostor.

Štefica Galić
Autor 25.6.2019. u 10:46