Tuži državu zbog Artukovića

Nenad Jovanović
Autor 11.8.2020. u 14:14

Tuži državu zbog Artukovića

Foto: YouTube

Građanin Tomislav Dragun u bizarnoj tužbi je tužio državne institucije kao slijednice AVNOJ-a i ZAVNOH-a, antifašiste i SDP kako bi otkrio mjesto počivališta ustaškog ratnog zločinca

Tomislav Dragun iz Zagreba, kao opunomoćenik slabo poznate udruge građana Hrvatski uljudbeni pokret (HULJP), podnio je Općinskom građanskom sudu u Zagrebu tužbu protiv Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) i Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), odnosno onih koje smatra njihovim ustavnim sljednicima: Hrvatskog sabora, Vlade, predsjednika Republike, Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH te SDP-a. Od suda je zatražio da presudi da institucije moraju u roku od šest mjeseci locirati i obilježiti grob osuđenog ustaškog ratnog zločinca, ministra unutrašnjih poslova NDH Andrije Artukovića. Ovaj ustaša je nakon izručenja iz SAD-a osuđen na smrt u aprilu 1986., no kazna zbog bolesti nije izvršena. Ako tužene strane ne lociraju i obilježe zločinčev grob, Dragun smatra da bi imao pravo podnijeti novu tužbu i tražiti sankcije protiv njih.

Zvuči kao vic, ali nije: po zakonom predviđenoj pravnoj proceduri, sudac spomenutog suda Marko Rus je početkom jula donio rješenje po kojem se tuženi moraju očitovati u roku od mjesec dana – iznijeti činjenice i predložiti dokaze. Ako to ne učine, tužbeni zahtjev će biti prihvaćen zbog ogluhe, kako glasi pravni izraz.

Nakon što su tuženici za svaki slučaj pripremili odgovore da bi lokaciju groba trebao saopćiti nadležni sud, sudac Rus nakon isteka roka očitovanja može odbaciti tužbu ili nastaviti s postupkom. Ali to nije sve. Marljivi tužitelj Tomislav Dragun se pozabavio i nedavnim obilježavanjem ustanka u Srbu, pa je, opet u ime HULJP-a, ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću poslao ‘redarstvenu prijavu’ protiv Franje HabulinaStjepana Mesića i Milorada Pupovca zbog ‘priprema za ponovno podizanje ustanka protiv Države Hrvatske, odnosno RH’!?

Portalnovosti.com

 

Nenad Jovanović
Autor 11.8.2020. u 14:14