Tužna priča i događanja iz „aluminijske folije„

Tužna priča i događanja iz „aluminijske folije„

Evo, ovih dana, nastavljaju se okupljanja radnika, zaposlenika, u  posrnuloj fimi Aluminija iz Mostara.

Dok se njeni kriminalci i najveći lopovi, kreatori i sudbine firme i njenih radnika „zasluženo„ placaju u Jadranu  i uživaju blagodeti svojih pljački, u velelepnim hacijendama, vilama i motelima, oko Rogoznice, Čiova, Šibenika, do Maksimira i Pantovčaka, dotle im radnici, od miline, kao Kočićev „Jazavac„ gorke suze liju i moljakaju vladu Federacije, dojučerašnjeg neprijatelja, da im pomognu u opstanku.

Sačuvaj ih Bože, istinski, ne znaju šta rade i kojem Bogu, u ovim nastalim neprilikama, da se mole.

Danima štrajkuju ispred ureda HDZ-a i čelnika Dragana Čovića, skandirajući mu sasvim opravdano „lopovi, lopovi, lopovi…“ i da neće više dobiti njihove glasove, kada su istinite i poznate činjenice da je i firma Aluminij ratni plijen HDZ-a i rezultat scenarija njihove ubitačne i propale, nacionalističke politike.

Svi ovi radnici, tzv. mali dioničari, uživali su godinama, posebno od 1997. godine, kada im je još njihov otac nacije „krivousni„ đeneral Franjo Tuđman poručio da je Aluminij strateški interes Republike Hrvatske.

Njegov doglavnik i najveći kriminalac i diskriminator radnika, na nacionalnoj osnovi, istom prilikom, poručuje ovim zaposlenicima da Aluminij kreće u proizvodnju samo sa njihovim bojovnicima, tada isključivo Hrvatima, njih oko 450 bez Bošnjaka i Srba.

Tako je to bilo u startu da bi u narednim godinama, do današnjih dana, provodili politiku diskriminacije i totalne eliminacije radnika srpske nacionalnosti, bez dionica, da bi Bošnjacima „darovali„ po mizernih sedam dionica.

Ovo kriminalno rukovodstvo, uz potporu i svojih zaposlenika i sindikalista, godinama je lažno veličalo i obmanjivalo javnost o veoma uspješnom „hercegovačkom divu„ kako bi ga što lakše i više pljačkalo i pljačkalo, do njenoga razdolićenja i posrnuća do „hercegovačkog patuljka„.

Licemjerno, jadno i bijedno, danas, isti ovi radnici i najavljuju svoje štrajkove ispred HDZ-a i vlade Federacije, a tako „uliznički„ i podanički, upućuju neko pismo izvinjenja tome istom učesniku u kriminalu i pljački firmi i radničkih prava, čelniku HDZ-a Draganu Čoviću.

Kako su nekada ispisivali grafite na ulazima u firmu „Srbima, Bošnjacima i psima, ulaz je zabranjen„, danas ovi isti poput pasa lutalica, ližu sve svoje upućene povike i uvrede svome čelniku i idolu Draganu Čoviću. Tome moćniku koji je bio u stanju mijenjati i tok Radobolje radi svoje hacijende u Barama da ne ponavljamo pljačku i uništenje velike firme „Soko„ u Mostaru, ili stvaranju grada „slučaja„ od Mostara.

Kako najavljuju, isti ovi nezadovoljni radnici, koji su godinama ubirali dobra primanja, blagonaklono posmatrali diskriminaciju nad svojim, dojučerašnjim, radnim kolegama, Srbima i Bošnjacima, koji nisu imali niti elementarne uslove za egzistenciju svojih porodica niti mogućnosti obezbjeđenja bar nekih radnih mjesta, upravo, ovdje gdje HDZ vlada, štrajkovaće i pred vladom Federacije.

Lukavi latini ili ovi HDZ-ovci, nisu se još opametili i osvijestili, da ova država, naša jedna i jedina Bosna i Hercegovina nije trajna „krava muzara„ koja se sa njihove strane agresijom urušavala da se i dalje u mirnodopskom vremenu, poslije Dejtona i dalje može da „muze„ samo za njihove hrvatske interese i potrebe.

Očekuju oni da i dalje bez račišćenih računa unutar njihovog materijalnog plijena, od EPHB, Eroneta, Aluminija i drugih subjekata, nastavljaju presipanje iz šupljeg u prazno, lukavo i uspješno, dozirajući potrebne izvore bilo strujne ili finansijske, od države Bosne i Hercegovine, već naviknute „krave muzare„.

Svakako, u cijelom ovome igrokazu i javnoj predstavi, obmanjujući i javnost i sebe, veoma jasnu ulogu imaju i domaći kadrovi u Bošnjaka, iz vladajućih struktura.

U današnje vrijeme, svakako je tu Fadil Novalić i Nermin Džindić, nasljednici svojih prethodnika, od Bičakčića, Hadžipašića i inih, koji su i prepoznatljivi „kumovi„ i karike, cjelovitog kriminalnog aluminijskog lanca, koji intenzivno, u kontinuitetu pomaže svoga partnera HDZ i doprinose i uspješnom opstanku i razvoju njihove Herceg Bosne.

Lažno se ovi brinu, kako i dalje udomiti sve ove zaposlenika, osigurati im i platiti radni staž, osigurati otpremnine i nastaviti kakvu- takvu proizvodnju, sa livenjem i preradom ruskoga aluminija, za koji su i Fadil i Denis, obezbjedili uvoz, bez carinskih obaveza. Sa kojim bi to finansijskim sredstvima, sve te obaveze izmirili, ukoliko ne sa leđa ostalih građana i budžeta Federacije i države?

Neka radnici- zaposlenici, ove propale firme Aluminij i dalje nastavljaju svoje štrajkove do realizacije lažnih obećanja, a pisma zahvalnosti, osim HDZ-u i Draganu Čoviću, pod hitno trebaju uputiti i Fadilu Novaliću i njegovim ministrima.

Formiran je kordon oko radnika da bi iz zgrade HDZ-a izašlo izaslanstvo, a iz mase je prilikom polaska izaslanstva otvorena paljba staklenih boca na vozilo Dragana Čovića

Uprava Aluminija uputila je izvinjenje Čoviću zbog neugodnosti koje je doživio.

„Uprava i Nadzorni odbor Aluminija d. d. Mostar u otvorenom pismu upućenom predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganu Čoviću naveli su kako se nakon poduzetih aktivnosti svih zainteresiranih strana “naziru obrisi jednog novog Aluminija na novim, ekonomski održivim osnovama”.

U pismu su Uprava i Nadzorni odbor zahvalili Čoviću što je “konkretno i nedvosmisleno stao iza svih zaposlenika Aluminija s vrlo jasnim stavom, prvo zaštititi prava zaposlenika, dati punu potporu mjerodavnim institucijama u cilju utvrđivanja odgovornosti za utvrđene nezakonitosti bez obzira na počinitelje i pronaći investitore za novi početak proizvodnje”.

– Nadamo se da i Sindikat zaposlenika Aluminija dijeli naše mišljenje i da ćemo svi zajedno, kao aktivni sudionici ovog procesa oživljavanja poslovnih procesa Aluminija, doći do zacrtanog cilja, a to je pravna zaštita i zbrinjavanje svih zaposlenika te pronalazak strateškog partnera za daljnji razvoj. Svjesni smo da odluke iz naše nadležnosti sukladno važećim propisima moramo donositi samostalno, ili one najbitnije predlagati vlasnicima, ali isto tako vjerujemo kako ćete se i ubuduće, kada god bude potrebno, spremno odazvati, da kao partner, svojim iskustvom, znanjem i političkom pozicijom pomognete Aluminiju i njegovim zaposlenicima. Uz želje da svi zajedno uspijemo u našim nakanama, primite izraze našeg poštovanja – stoji na kraju pisma Uprave i Nadzornog odbora Aluminija upućenog Draganu Čoviću„ / završen citat /